Basisschool Ichthus: Een vaste en enthousiaste deelnemer aan de Week van de Techniek

Als het om deelname gaat aan de Week van de Techniek is basisschool Ichtus in IJsselmuiden een oudgediende. Arie Schreuder, meester van groep 7, kan zich niet precies meer herinneren wanneer de school niet heeft meegedaan. In ieder geval al wel zo’n tien jaar, schat hij in. Ieder jaar schrijft de school zich opnieuw in voor deze week.

Basisschool Ichthus

Waarom heeft u zich ingeschreven?
“Wij schrijven ons altijd in omdat we het heel belangrijk vinden dat de kinderen zien wat er allemaal mogelijk is met techniek. En welke mogelijkheden daar kunnen liggen voor hun toekomst. Het is ook goed dat kinderen verder kijken als het gaat om hun vervolgopleiding. IJsselmuiden kent geen groot aanbod van vervolgopleidingen en vaak kijken leerlingen en ouders naar wat Kampen te bieden heeft, maar ook Zwolle heeft veel aanbod op onderwijsgebied en vooral ook op het gebied van techniek. Het is goed om je zo breed mogelijk te oriënteren.”

Hoe kijkt u terug op de Week van de Techniek 2016?
“Wij kijken absoluut goed en positief terug op deze editie van de Week van de Techniek. De organisatie eromheen is gewoon heel goed. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Kunnen alle scholen niet direct allemaal aan de slag in Zwolle, dan worden de kinderen op een andere wijze, bijvoorbeeld door het kijken van een film, beziggehouden.”

Heeft u de lesbrief als nuttig ervaren?
“Samen met de kinderen heb ik de lesbrief doorgenomen. Die past goed met datgene wat aangeboden wordt en alles sluit naadloos op elkaar aan. Ik vind het een uitstekende lesbrief. We hebben vragen gesteld zoals: wat is techniek nu eigenlijk? En wat hebben we in de maatschappij nodig aan techniek? Het werd voor de kinderen al snel duidelijk dat we dus heel veel met techniek te maken hebben. Vaak ook met dingen waar we niet direct bij stilstaan. Dat is dus voor de leerlingen een echte eye-opener.”

Hoe krijgt techniek aandacht op uw school?
“Er worden op onze school regelmatig technieklessen gegeven. Deze lessen beginnen al in groep 4. Een leerkracht van de Ichthus heeft ook een website techniek aangemaakt waar hij na bijna iedere les foto’s en filmpjes plaatst, zodat ouders ook kunnen zien waar hun kinderen mee bezig zijn geweest tijdens deze lessen. Ook hebben we o.a. kasten, materialen en een speciaal lesprogramma voor deze lessen aangeschaft. Als school zien wij het belang van het laten kennismaken van kinderen met techniek. We hebben een klassengesprek gevoerd over dit onderwerp en de kinderen een collage laten maken van alles wat zij maar konden bedenken wat met techniek te maken heeft. Daarnaast hebben leerlingen zo’n zeven tot acht voertuigen van verschillende materialen gemaakt. En hebben zijn ook nog eens de prijs gewonnen met een voertuig gemaakt van metaal!”

Wat zijn zo de reacties van de kinderen?
“Uiteindelijk zijn zo’n 9 leerlingen (40%) samen met hun ouders naar Zwolle geweest. Hun reacties hierop waren enorm positief. Hun blik is verruimd over wat techniek is en de verschillende mogelijkheden die het biedt. Zo is het duidelijker geworden dat techniek heel divers is. En dat bijvoorbeeld een computer naast de software ook uit hardware bestaat.”

Doet u volgend jaar weer mee aan de Week van de Techniek?
“Daar kan ik alleen maar volmondig ‘graag’ op antwoorden.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

De Wonderlijke Wereld van Techniek op de Techniekdagen 2024!

Lees meer »
Samen gaan we het maken!