Beneluxfinale FIRST LEGO League 2017 groot succes voor Deltion College

ROC Deltion College is inmiddels al negen keer de succesvolle organisator geweest van de regiofinale van de FIRST LEGO League (FLL®). Op grond van deze goede ervaringen mocht het team van Deltion op 4 februari 2017 zelfs de Beneluxfinale organiseren. “Een prachtige kans om de regio Zwolle op de kaart te zetten”, aldus de enthousiaste Arie Koning en Willem van Eijk van Deltion.

FIRST LEGO League 2017

Actief met promotie van techniek
Arie Koning en Willem van Eijk zijn op basis van hun onderwijsachtergrond vanuit Deltion actief met de promotie van techniek: “Vanuit die functie hebben we destijds de regiofinale voor de FLL naar Zwolle gehaald en nu hebben we zelfs de succesvol verlopen Beneluxfinale achter de rug, waarop we heel tevreden kunnen terugblikken. Het grootste compliment kregen we na afloop van de Stichting Techniekpromotie Eindhoven: ‘Zullen we het volgend jaar maar weer in Zwolle organiseren?’”

Teamwork vanuit Deltion
“Een resultaat boek je niet alleen. Deze prestatie is het werk van heel veel mensen. We kunnen trots zijn op het team van Deltion, dat geweldig werk heeft geleverd. Denk aan ICT, catering, facilitair, beveiliging en podiumtechniek. Het Zwolse bedrijf Bwefar was donderdag al gestart met de opbouw van een prachtige wedstrijdarena en tribunes voor honderden toeschouwers. In de pauze werd het publiek muzikaal vermaakt door een optreden van een band, bestaande uit studenten van de opleiding Artiest. Ook leerlingen die al op de basisschool kennis hebben gemaakt met het evenement waren actief tijdens de wedstrijddag. Zij hadden zich vrijwillig aangemeld als scheidsrechter, jurylid en begeleider bij het Science Festival. Deze betrokkenheid werpt ook op een andere manier z’n vruchten af. Er stromen nu steeds meer leerlingen in bij bijvoorbeeld ICT opleidingen en Midden Kader Engineering, omdat ze hun talent hebben ontdekt door de FLL.”

Tevreden bezoekers
Voor de jeugdige bezoekers waren er rondom de wedstrijdarena allerlei technische activiteiten georganiseerd. Demonstraties met robots, zelf solderen of programmeren in samenwerking met Arexx, er was voor ieder wat wils. Uiteraard was ook OTIB van de partij, met een prachtige techniekstand en twee Virtual Reality brillen. Dinoland had zelfs een bestuurbare en beweegbare dinosaurus meegenomen, een technisch hoogstandje om kennis te maken met een dier uit een ver verleden. Een aantal VIPS uit het onderwijs en bedrijfsleven mocht een kijkje achter de schermen nemen tijdens een rondleiding. Jong en oud was zichtbaar tevreden, wat ook duidelijk waarneembaar was op de social media.

Animal Allies
Bij deze Beneluxfinale deden ongeveer 450 echte wedstrijddeelnemers mee, waaronder zes teams uit Vlaanderen. Naast het werken met de legorobots zijn de teams maanden bezig geweest met het op een originele wijze presenteren van hun oplossing van een wetenschappelijk probleem. Het thema dit jaar, Animal Allies, daagde leerlingen uit om op een creatieve manier het samenleven van mens en dier te verbeteren. Zes winnende wedstrijdteams gaan in het voorjaar naar finales in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk en naar de wereldfinale in de Verenigde Staten.”

Drie Zwolse wedstrijdteams
Aan de Beneluxfinale namen ook drie wedstrijdteams uit Zwolle deel: De Robotic Jena’s (Jenapleinschool ), TAK – TIEK ( Thomas a Kempis College ) en CeleGO ( Celeanum ). Vooral de leerlingen van TAK – TIEK kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag. Ze wonen twee bekers, uiteraard van Lego, voor de beste robotprestatie en het mooiste robotontwerp. We kunnen trots zijn op het technisch talent in de regio. De bekers werden o.a. uitgereikt door Eddy van Hijum, gedeputeerde van de Provincie Overijssel en lid van de landelijke regiegroep van het Techniekpact, en Michiel Bilstra, collegedirecteur Techniek en Gebouwde Omgeving van het Deltion College.

Koersen op leerlijn Robotica Programmeren
“De volgende stap is dat we nu op het Deltion écht aan de slag gaan met een leerlijn Robotica & Programmeren. Die leerlijn willen we doortrekken vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs, het MBO en het HBO. Deze ontwikkeling is ook van groot belang voor het technische bedrijfsleven, vooral de smart industry. Wij willen de werknemers opleiden, waar het bedrijfsleven in de toekomst behoefte aan heeft”, besluiten Arie en Willem.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Evenement PEC Zwolle - AZ Alkmaar

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Samen gaan we het maken!