Beneluxfinale FIRST LEGO League 2017 in Deltion College

ROC Deltion College is inmiddels al acht keer de succesvolle organisator geweest van de regionale finales van de FIRST LEGO League (FLL®). Dit als variant op de landenfinale en wereldfinale. Groot nieuws is dat deze met de promotie van techniek zeer actieve onderwijsinstelling op 4 februari 2017 zelfs de Beneluxfinale mag organiseren. “Als de Beneluxfinale komt, is dat hét moment om onze regio vanuit het perspectief van techniek op de kaart te zetten”, aldus de enthousiaste Arie Koning en Willem van Eijk van Deltion.

FIRST LEGO League

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Arie en Willem: “Doel van de FIRST Lego League is jongeren te interesseren voor (robot)techniek aan de hand van opdrachten met Lego. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.”

Actief met promotie van techniek
Arie Koning en Willem van Eijk zijn op basis van hun onderwijsachtergrond vanuit Deltion actief met de promotie van techniek: “Het gaat ons erom al in het basisonderwijs die interesse te wekken bij kinderen en die interesse door de hele leerlijn te stimuleren, tot en met VO en zelfs HBO. We geloven heel erg in die doorlopende leerlijn en de FLL is daarvoor een ongekend interessant evenement om interesse te wekken. Vanuit die functie hebben we destijds de regiofinales voor de FLL naar Zwolle gehaald. In onze ogen een mooi middel om onze doelstellingen te halen. Ook is het geweldig dat Deltion ons vrijgemaakt heeft om hiermee gericht en fulltime aan de slag te gaan.”

Deltion: al acht keer succesvol georganiseerd
Deltion is inmiddels de organisator van acht regiofinales geweest. “We zijn ooit klein begonnen met vijf teams en bij de laatste regiofinale hadden we maar liefst 32 regioteams, met zeker tien op de wachtlijst. Die teams komen van basis- en voortgezet onderwijsscholen uit Zwolle, Ermelo, Raalte, Nunspeet, Hardenberg, Wijhe, Meppel, Kampen, Urk en Apeldoorn. De wijde regio dus. Het team uit Ermelo had makkelijk naar een andere regiofinale gekund, maar verkiest Zwolle omdat we blijkbaar een succesformule in handen hebben.”

Succes met regiofinales én bijbehorend techniekevenement
Arie en Willem hebben de kans aangegrepen om rondom de regiofinales een heel techniekevent op te tuigen: “Dit maakt het verschil. Niet alleen de teams zijn druk bezig, maar tijdens het techniekevent op Deltion kunnen ook hun supporters zich vermaken met allerlei techniekactiviteiten. Daar betrekken we onze sponsors bij, maar vooral ook onze eigen (techniek)afdelingen en studenten. Die combinatie maakt de regiofinale in Zwolle heel bijzonder. Als er 800 deelnemers komen in de leeftijd van 10 – 15, dan zitten er circa 300 in de wedstrijdteams. De 500 andere bezoekers zijn supporters. Zij kijken naar de verrichtingen van de teams, gaan zelf met techniek aan de slag en krijgen zo een goede indruk van Deltion als techniekopleider. Kortom, voor onze opleidingen een geweldige promotie.”

Daadwerkelijke spin off
“Van de deelnemers en supporters zien we een aantal daadwerkelijk terug in onze opleidingen. Sterker nog, sommigen helpen zelfs bij de organisatie van de regiofinales. De regiofinale van 2016 vindt plaats op zowel 24 als 25 november. Er is gekozen voor twee dagen, anders kunnen we de groei van de deelnemende teams niet reguleren”, aldus Arie en Willem.

Opschalen voor Beneluxfinale
“Blijkbaar is het succes van de regiofinales opgevallen bij de landelijke organisatie en mogen we nu begin 2017 in samenwerking met hen de Beneluxfinale organiseren”, aldus Arie en Willem. “De landelijke organisatie heeft ook de eindverantwoording, maar kent onze prestaties als het aankomt op het neerzetten van een goede organisatie voor de regiofinales. We zien de Beneluxfinale als een geweldige kans om ons robotica techniekonderwijs van Deltion op de kaart te zetten en een doorgaande leerlijn te ontwikkelen vanaf het basisonderwijs naar het MBO. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om de regio Zwolle en de provincie Overijssel te promoten. We nodigen ook het technische bedrijfsleven uit tijdens de Beneluxfinale acte de présence te geven met technische doeactiviteiten voor de jeugd.”

Grote ambities
Hoewel de organisatie van de Beneluxfinale al een enorme mijlpaal zal zijn, hebben Willem en Arie nog meer ambities: “Als in de regio het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid de handen ineen slaan, dan is het onze ambitie dat er voor 2020 een Beneluxkampioen uit onze regio naar voren komt. Die mag dan naar de Wereldkampioenschappen in de VS. We hebben daar het bedrijfsleven bij nodig. Sommige bedrijven (zoals RobertPack) adopteren nu al een team, en het zou fantastisch zijn als meer bedrijven uit de regio teams gaan ondersteunen. Wie hier interesse in heeft, kan zich bij ons melden.” (akoning@deltion.nl en weijk@deltion.nl)

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!