8 februari 2021 Een kijkje in de keuken, Cius Techniek tijdens Corona.

Harrold Hofsink, directeur-eigenaar Cius Duurzame Energie Techniek B.V.: “Voor 2022 vermoed ik dat we in een heel ander kostenscenario terechtkomen” Cius Duurzame Energie Techniek B.V. wordt niet tot nauwelijks getroffen door corona. Hoe kan dat? Harrold Hofsink, directeur-eigenaar: “Als de grote bouwprojecten in de naaste toekomst flink teruglopen door corona hebben we nog steeds de mogelijkheid om met elkaar aan het werk te blijven. Juist omdat we erg veel technische handjes tekortkomen.” Wel stoort Harrold zich aan detacheerders die stagiaires wegkapen: “Deze detacheerders zijn alleen maar geïnteresseerd in marges maken.”

Klimaatondersteunend aan installateurs Cius Duurzame Energie Techniek B.V. is specialist op het gebied van warmtepomptechniek, vooral bodemgebonden systemen, maar ook lucht-water warmtepompen. Harrold: “We werken voornamelijk in opdracht van installateurs. Voor hen voeren we specifiek het waterpompspecialisme uit. Van ontwerp, sleutelklare realisatie en oplevering tot en met service en onderhoud in relatie tot warmtepomptechniek. Hiervoor hebben we alle certificeringen in huis. Puur ontzorgend teamwork dat mogelijk is door de gemotiveerde inzet van onze medewerkers. Ook zijn we gecertificeerd om EPBD-rapportages te schrijven over de energieprestaties in gebouwen in relatie tot koeltechniek en straks ook voor verwarming.”

Welke impact heeft corona op uw activiteiten?

De komst van corona in maart 2020 deed ook Harrold even stilstaan en nadenken: “Ik had geen idee wat dit voor ons zou gaan betekenen. We doen veel service en onderhoud en maken daarvoor zelf de afspraken met particulieren. Een aantal van hen hield eerst de boot af door de komst van corona. Op die activiteiten hebben we vervolgens voor de zekerheid even een stop gezet. Al vrij snel begrepen de mensen waar het met corona om ging, namen zij de regels in acht, en konden wij dit werk hervatten. Tijdens het servicewerk aan de warmtepomp komen de particulieren die wij bezoeken niet in de buurt. Zo kregen we de markt voor service en onderhoud snel weer aan de praat. Daarnaast, in de uitvoering van onze andere werkzaamheden in de zakelijke markt, hebben we praktisch niets van corona gemerkt.”

Welke impact heeft corona op Cius Duurzame Energie Techniek B.V.?

Niet alleen het werk ging door voor Harrold en zijn collega’s: ook het medewerkersbestand groeide dwars door coronatijden heen: “Begin 2020 telden we acht medewerkers, eind 2020 11 en nu, begin 2021 hebben we 12 medewerkers. Die groei gaat dus ondanks corona gestaag verder. Niet alleen wij groeien, maar ik denk dat je dit beeld gemiddeld in de héle installatiebranche ziet. Aan de andere kant; we doen veel projecten in bouwteamverband. Dan ben je al in een heel vroeg stadium met elkaar in gesprek. Ik moet eerlijk melden dat dit soort gesprekken al zo’n driekwart jaar weg is, dus eigenlijk direct vanaf de komst van corona.” Harrold vermoedt op grond hiervan dat er op dit vlak een gat gaat vallen in het werk vanuit de grote investeerders en mensen die serieuze panden neerzetten en CPO-projecten: “Maar vooralsnog komen we op dit moment ernstig handjes tekort. Als de grote bouwprojecten in de naaste toekomst flink teruglopen door corona hebben we nog steeds de mogelijkheid om met elkaar aan het werk te blijven. Juist omdat we erg veel technische handjes tekortkomen.”

Aan welke knoppen bent u zelf direct gaan draaien toen corona kwam?

“We hebben én houden plek voor allerlei soorten studenten die stage willen lopen. Vreemd is wel dat ik elders in de markt hoor van de opleiders dat hun studenten slechts moeizaam een stageplek kunnen vinden. Dan zeg ik: kom maar op! Maar ze komen niet. Wat ik een kwalijke zaak vind, is dat de detacheerders op de een of andere manier heel goed weten hoe ze dit soort studenten aan zich moeten binden. Met hoge salarissen, maar zonder vakantie-uren en zonder vakantiegeld. Dit past in het straatje van deze studenten, want zij kijken alleen maar naar wat er netto in de maand wordt uitgekeerd. Deze detacheerders zijn slechts geïnteresseerd in marges maken. Ik heb hier een jongen die bij een detacheerder hopeloos onderuit is gegaan. Die heb ik weggekocht en ik ben ervan overtuigd dat hij bij ons, met een beetje speciale begeleiding, er zeker gaat komen. De komende tijd maak ik zelf een rondje langs Deltion en Landstede om daar persoonlijk te vragen naar studenten en BBL’ers die een stage zoeken. Ik heb er een hard hoofd in dat ik ze ga vinden!”

Houdt u in deze spannende situatie eigenlijk nog energie over om te innoveren?

In de duurzame markt waarin Harrold zich begeeft buitelen de innovaties over elkaar heen. Dit gaat gewoon door ondanks corona: “Ik ben 20 jaar geleden begonnen als pionier in de wereld van warmtepompen. Inmiddels zijn wij servicepartner geworden van een aantal gerenommeerde merken. Daardoor staan we met onze neus vooraan bij innovaties. Op dit moment, ondanks corona, innoveren we met PVT-warmtepomppanelen, een interessante en veelbelovende markt. Zelf ben ik daar volop mee aan het experimenteren. Kijk, ik ben klein, maar doe intrigerende dingen in onze werkplaats. Die A-merken komen dan langs en constateren dat wij in staat zijn met innovaties hun gedachtenpatroon niet alleen te volgen, maar ook te kunnen aanvullen. Wij kunnen innovaties voor hen testen wat voor hen soms in hun grote fabrieken heel lastig is.”

Heeft u veel contact met collega-bedrijven om van elkaar te leren en elkaar te steunen of is het nu toch even ‘ieder voor zich’?

“Wij zijn een business-to-business bedrijf en ik ben een echte relatieman. Ik heb veel contact met installateurs en klanten. Kijk, mijn klanten zijn mijn partners en met een goede partner heb je per definitie veel contact, ook in coronatijden. We zullen het met elkaar moeten doen, ook op het vlak van kennisdeling, dit gaat altijd door, pandemie of niet.”

Hoe ziet u 2021 zich ontwikkelen ondanks corona?

Harrold kan uiteraard niet voorspellen hoe corona zich in 2021 zal ontwikkelen: “Wel voorzie ik dat ook onze branche er uiteindelijk last van gaat krijgen en dat investeerders op hun portemonnee gaan zitten. Ik begrijp dat wel, want als het toekomstbeeld troebel is, gaan mensen geen grote gebouwen en panden neerzetten. Echter, de woningnood blijft, dus zal ook de overheid daarin blijven investeren. De overheid heeft er ook baat bij dat de bouw blijft doordraaien als aanjager van ook veel andere aanpalende sectoren. In 2021 hobbelen we nog wel door, maar voor 2022 vermoed ik dat we in een heel ander kostenscenario terecht gaan komen zowel belastingtechnisch als in uitvoering. Vooral een bepaalde groep binnen de grote installateurs zal het straks door corona toch wat minder kunnen krijgen. Ook dan moeten we elkaar weten te vinden als partners, samen kunnen we dan de hele markt prima aan de gang houden, want in z’n totaliteit is er werk genoeg. Ook in mindere tijden moet je elkaar iets gunnen.”

Werkt Cius Duurzame Energie Techniek B.V. voor klanten die met hun producten grootschalig bekend staan in de maatschappij, zogeheten Wereldmerken? Zo ja, wat betekent dat voor uw bijdrage aan dat product?

“Kijk je naar de warmtepompen, dan werken we voor wereldspelers. Neem de NIBE Group, een groot merk warmtepompen. Maar ónder de NIBE Group hangt een veelvoud van klimaattechnisch gerelateerde bedrijven. Zo is NIBE eigenaar van Alpha-Innotech, een grote speler in Europa en NIBE zelf is misschien wel marktleider te noemen. Maar onder NIBE valt ook Metro Therm, spraakmakend actief in Nederland en de rest van Europa. Ook werken we veel voor Stiebel-Eltron. Voor Viessmann, een grote Duitse onderneming, zijn wij servicepartner. Kortom, wij zijn servicepartner voor een aantal sterke wereldmerken. Met onze boerennuchterheid mogen wij meewerken aan het imago van dit soort grote spelers. Laat ik ook Panasonic niet vergeten waarvoor wij servicewerk doen, wereldwijd eveneens een grote speler.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!