24 februari 2021 Een kijkje in de keuken, het Enexis Huis tijdens Corona.

Kea Broeksema, voorlichter Enexis Huis Zwolle: “We zitten niet stil en pakken allerlei initiatieven en samenwerkingen op” In 2012 realiseerde netbeheerder Enexis het duurzame huis van de toekomst: Het Enexis Huis. Sinds de opening trokken meer dan 12 duizend instanties en particulieren naar Zwolle om het Enexis Huis te bezichtigen. Waaronder heel veel po- en vo-scholieren. Corona bleek een gamechanger voor het Enexis Huis Zwolle. Hoe gingen zij hier mee om? Kea Broeksema, voorlichter Enexis Huis Zwolle: “We proberen voortdurend op de veranderende omstandigheden in te spelen.”

Kea: “In onze huizen kunnen we energie tastbaar maken en zelfs de meest innovatieve technieken voor jong en oud begrijpelijk presenteren. Hierdoor zijn de huizen een driedimensionale inspiratiebron voor iedereen. En dat is mooi, want hoe meer mensen we inspireren, hoe sneller we de stap kunnen maken naar een 100% duurzame energiewereld.”

Welke impact heeft corona op jullie organisatie?
“We hebben ook een Enexis Huis in Maastricht, dat ging als eerste dicht. Dus voor Zwolle zagen we het aankomen en gingen we een week later dicht. De impact was dus heel groot, ook omdat er geen horizon lag voor heropening. Mijn werkzaamheden vielen van het ene op het andere moment stil. Ook privé was de impact groot met ineens drie kinderen thuis.”

Welke impact heeft corona op jullie activiteiten?
“We hadden op het moment van de eerste lockdown 11 bezoekersgroepen geboekt staan en die zijn allemaal direct gecanceld. De impact was dus heel groot, want onze kerntaak zijn fysieke bezoeken en die waren niet meer mogelijk. Inmiddels duurt deze impasse, met een kleine onderbreking in het najaar, 11 maanden.”

Aan welke knoppen ben je zelf direct gaan draaien toen corona kwam?
“We hebben niet stilgezeten en zijn allerlei activiteiten gaan oppakken. Normaal gesproken zit ik vol met groepen, voornamelijk schoolklassen. Mijn dag bestaat uit ontvangen, rondleidingen geven en opnieuw voorbereiden voor de volgende groep, soms wel drie schoolklassen op een dag. Ineens kwam er heel veel tijd vrij en dat heb ik aangegrepen om na te denken en een plan te schrijven. De kernvraag daarin: waar willen wij in de toekomst heen met het Enexis Huis?”

Houd je in deze spannende situatie eigenlijk nog energie over om te innoveren?
“Zeker! Omdat ik veel tijd overhield ben ik allerlei samenwerkingen gaan zoeken met partners. Een voorbeeld? De samenwerking met het concept van de Junior Energiecoach. Bedoeld om basisschoolleerlingen van 7 tot 11 jaar enthousiast te maken over energiebesparing thuis en hun rol daarin. Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt kinderen en hun gezin uit. Gebaseerd op dit concept is samen een magazine ontwikkeld dat ik kan meegeven aan de basisschoolleerlingen die straks weer het Enexis Huis bezoeken. Tot die heropening geven we deze leerlingen een digitale variant van dit magazine dat we momenteel ontwikkelen. Daarmee bereiken we de basisschoolleerlingen die ons niet kunnen bezoeken, Een praktisch voorbeeld van hoe we voortdurend op de wisselende omstandigheden inspringen. We blijven dus zaken ontwikkelen voor als we straks weer open mogen én voor de periode waarin we nu zitten.” Daarnaast is het een grote wens van Kea om meer aandacht te besteden aan consumenten. Ook zij mogen nu niet komen. “Wel hebben we een draaiboek gemaakt in samenwerking met een ander onderdeel van Enexis: Enpuls. Doel? Het organiseren van een themadag over een hybride warmtepomp.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

De Wonderlijke Wereld van Techniek op de Techniekdagen 2024!

Lees meer »
Samen gaan we het maken!