17 maart 2021 Een kijkje in de keuken, Nooter Technische Installaties tijdens Corona.
Bart Nooter directeur-eigenaar Nooter Technische Installaties: “Ondanks corona zitten we in de techniek nog steeds aan de goede kant van de medaille” De zakenkennis van een zwager van Bart Nooter kreeg in maart 2020 een coronabesmetting, opgelopen tijdens een schoenenbeurs in Milaan. Zo kwam het direct heel dichtbij. Zakelijk heeft corona niet echt ingrijpende gevolgen gehad voor Nooter Technische Installaties. Bart Nooter: “Wel ben ik ervan doordrongen geraakt dat onze medewerkers enorm van hun werk kunnen houden, op een manier die ik niet eerder zo inzag.”
ooter Technische Installaties: totaaloplossingen op maat In Zwolle startte midden jaren ‘60 Nooter als gespecialiseerd elektrotechnisch bedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een allround totaalinstallateur met projecten voor uiteenlopende branches en sectoren, zowel in de ruime regio rondom Zwolle alsook landelijk. Bart Nooter: “Wij bieden installaties aan waarbij elektrotechniek, werktuigbouwkunde, beveiliging en communicatie samenkomen in totaaloplossingen, op maat gemaakt voor de wensen van de klant. Naast projectmatig werk is Nooter uitgebreid actief op het gebied van service, onderhoud en zijn ook de kleinere opdrachten bij ons in vertrouwde handen.”
Welke impact heeft corona op jullie bedrijfsactiviteiten? “Die was niet zo groot. Wel hebben we een aantal woningcorporaties als klant. Die gaven direct aan voorlopig geen activiteit meer te willen hebben achter de deur van hun huurders. Dus zijn we gaan schuiven met werk, dat lukte door onze goed gevulde orderportefeuille. Wel gaf dit een verstoring van de processen en het ritme waar we aan gewend waren. Na verloop van tijd kwam er meer ruimte. We voeren ons werk nu onder strikte regels uit voor de woningcorporaties en andere klanten. Zoals met niet te veel mensen in een ruimte en meer. Voor wat betreft het werk in bewoonde woningen levert dit ons wel vertraging op in bouwplanningen. Een badkamer verbouwden we voorheen in een week, nu duurt dit twee tot drie weken.”
Welke impact heeft corona op jullie organisatie?
“We hebben alle medewerkers aan boord kunnen houden én aan het werk. In die zin heeft corona voor ons bedrijfseconomisch geen gevolgen, en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Wel opende corona mij de ogen richting onze medewerkers; ik ben ervan doordrongen geraakt dat onze medewerkers enorm van hun werk kunnen houden, op een manier die ik niet eerder zo inzag. Zij ontlenen er in hoge mate hun identiteit aan. Ik merkte dat collega’s het jammer vonden als zij door corona op het werk even niet de dingen konden doen die zij wilden. Een soort gemis. Thuiswerken zal in enige vorm blijven, denk ik, maar niet dominant. Wellicht zo’n 10 tot 15%. In ons vak is het toch heel belangrijk dat je fysiek samenwerkt om te zien wat je collega’s doen.”
Aan welke knoppen in je bedrijf ben je zelf direct gaan draaien toen corona kwam?
“Binnen Nooter volgen wij vanaf dag één het advies van het RIVM. De medewerkers instrueren wij hierop en daarnaast volgen wij Techniek Nederland, de branchevereniging voor installatiebedrijven. Uiteraard hebben we faciliteiten geboden voor thuiswerkers, en op kantoor werkplekken van schermen voorzien en dergelijke. Gaandeweg kwamen er de mondkapjes. Bijzonder was ook dat we een visueel aantrekkelijk RIVM-instructieformulier gemaakt hebben en aan alle medewerkers overhandigd. Dit maakte visueel en met tekst in één oogopslag duidelijk welke inzet wij van hen op veiligheid verwachten.”
Hoe zie je 2021 zich ontwikkelen ondanks corona?
“Ik zie nu wel door corona wat economische terugval. Maar vergeet niet: we kwamen uit een extreme hoogconjunctuur waarin we meer werkaanbod hadden dan dat we capaciteit hebben. We moesten zelfs werk afzeggen. Daardoor is het niet merkbaar dat we uitval of leegloop krijgen. Voor wat dat betreft zitten we in de techniek nog steeds aan de goede kant van de medaille.”
Investeren in instroom zoals met stages staat onder druk. Lukt het jullie toch om deze activiteiten op peil te houden? “Ik vind het triest om te zien dat veel jongeren in de techniek momenteel geen stageplek kunnen vinden. Wij laten de stages heel bewust doorgaan. Soms laten we stagiaires hier wat op de zaak doen en fietsen zij zelfstandig naar een klus waarop ze meelopen. Kortom, we houden stages zo goed mogelijk in stand en willen hier pal voor blijven staan.”
Houd je in deze spannende situatie eigenlijk nog energie over om te innoveren? “Ik zie geen rem op innovatie, die trein rijdt gewoon door. Wij zijn daarin volgend. De industrie zet innovaties in gang en wij passen die toe, dat is ook kenmerkend voor de installatiebranche. Corona of niet: dit gaat gewoon door.”
Heb je veel contact met collega-bedrijven om van elkaar te leren en elkaar te steunen of is het nu toch even ‘ieder voor zich’?
“Ik zie wel terugtrekkende bewegingen. Je ziet minder mensen en draait wat meer in je eigen comfortzone rond. Ons bedrijf is lid van Elektroned, een samenwerkingsverband van 40 zelfstandige installatiebedrijven in Nederland. Allemaal DGA-bedrijven die regelmatig online meetings hebben. In die zin blijf je aangehaakt, maar ik vind het wel een wezenlijk andere wereld dan die waarin je elkaar fysiek ontmoet.”
Werken jullie voor klanten die met hun producten grootschalig bekend staan in de maatschappij, zogeheten Wereldmerken? Zo ja, wat betekent dat voor jullie bijdrage aan dat product?
“Nee, wij werken niet voor grote A-merken. Wij zijn sterk lokaal actief en ook betrokken. Aan de andere kant: in sommige sectoren zijn we heel aanwezig. Zo zijn heel veel bedrijven in Zwolle voorzien van een beveiliging van Nooter. Ook doen we veel met zonne-energie. Inmiddels hebben we in deze regio duizenden huishoudens voorzien van zonne-energie, ook via woningcoöperaties. Meerdere teams van ons zijn hier continu mee bezig. Dus als de zon hier schijnt wekken we heel wat duurzame energie op. In die zin mag je ons misschien wel een stille kracht achter heel veel lokale processen noemen.”