3 maart 2021 Een kijkje in de keuken, RobertPack tijdens Corona.

Tom Niens, manager operations RobertPack: “Sommige klanten werden geraakt door corona, anderen kregen juist een enorme impuls”. Ook RobertPack uit Zwolle zag corona op zich afkomen. Tom Niens, manager operations: “Als persoon bleef ik rustig, maar alle raderen in mijn hersenen draaiden op volle toeren. Wat betekende dit voor de volksgezondheid en onze medewerkers? Maar ook: gaan projecten eigenlijk door en kunnen we nog naar klanten toe?” Nu, een jaar verder, maakt Tom de balans op: “Het weer normaliserende beeld van eind 2020 zet zich in 2021 voort.”

System integrator van robotsystemen RobertPack uit Zwolle is al meer dan 40 jaar system integrator van robotsystemen (Yaskawa en Fanuc) voor de toepassingen picking, packing, palletising en handling met als belangrijkste markt de foodindustrie. De hoogwaardige robottechniek van RobertPack staat voor flexibiliteit, betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten.

Welke impact heeft corona op jullie organisatie?
“We zijn actief in een fijne en gunstige markt en we hebben niemand hoeven te ontslaan door corona.”

Welke impact heeft corona op jullie bedrijfsactiviteiten? De orderportefeuille van RobertPack heeft een vrij lange cyclus: “Wat we vandaag verkopen, leveren we over een halfjaar uit. Bij het uitbreken van corona zaten we vol in de opdrachten die we nog moesten engineeren, bouwen en uitleveren. Vooral dat laatste werd een issue omdat al snel de deuren bij klanten dichtgingen. Dat had niet alleen invloed op onze concrete orderuitlevering, maar ook op het uitvoeren van onderhoud en modificaties. Alles wat op dát moment na de uitbraak niet direct noodzakelijk was, is on hold gezet.”

Aan welke knoppen in je bedrijf ben je zelf direct gaan draaien toen corona kwam?
Voorop stonden beslissingen voor de veiligheid van de medewerkers, benadrukt Tom: “We hebben heel snel besluiten genomen hoe we verspreiding van het virus binnen RobertPack zoveel mogelijk konden voorkomen. Dat was onze primaire actie. We hebben ervoor gekozen te gaan werken in ploegen. De kantoormedewerkers deelden we in een ochtend- en middag-/avondploeg in. Zij mochten elkaar ook niet ontmoeten in het kader van risicospreiding. Plus de instelling van een ploeg die uit huis werkte bestaande uit verkopers en buitendienstmonteurs. Wel veroorzaakte dit dat we niet altijd alle medewerkers maximaal efficiënt aan het werk konden houden. We kregen wachturen en deden soms dingen die we eigenlijk niet hoefden te doen, maar het belang van risicospreiding stond voorop.”

Houd je in deze spannende situatie eigenlijk nog energie over om te innoveren? RobertPack innoveert op de projecten die zij concreet uitleveren. RobertPack kent geen R&D-afdeling die dingen uitdoktert die zij ooit verwachten in te zetten: “In elk project dat we verkopen zitten wel één of meerdere onderdelen die we speciaal moeten ontwikkelen. Dus als ons werk met projecten doorgaat, ook tijdens corona, gaat onze innovatie in het kielzog daarvan gewoon mee.”

Hoe zie je 2021 zich ontwikkelen ondanks corona? In de eerste periode van corona hield iedereen de deuren dicht om te zien hoe hard de storm zou opsteken, merkte Tom: ”Rond de zomer kwam veel weer op gang en werden onze cijfers gunstiger. De periode waarin we op de rem stonden, moesten we vervolgens gaan inhalen en werd het erg druk. Na de zomer van 2020 is de situatie weer behoorlijk gestabiliseerd op grond van een normale planning en efficiënte doorlopen. Dat beeld zien we in 2021 doorzetten. Wel is een aantal klanten hard getroffen door corona en hebben we in 2020 omzet misgelopen die we nooit meer gaan inhalen. Ik denk wel dat deze klanten hun oude niveau weer gaan halen als bijvoorbeeld de horeca weer open mag. Tegelijkertijd zien we dat sommige klanten juist veel meer zijn gaan produceren zoals een grote kaasleverancier die alle kazen voor de winkels van Albert Heijn snijdt en verpakt. Die draait nu op topniveau. Daar kregen we niet direct nieuw werk uit, want die klant wil alleen maar maximaal produceren met zijn huidige machines, maar de kans op nieuwe investeringen in de toekomst bij dit soort klanten is wel groter.”

Investeren in instroom zoals met stages staat onder druk. Lukt het jullie toch om deze activiteiten op peil te houden? Toen corona kwam, liep er al een aantal stagiaires bij RobertPack: “Dat hebben we doorgezet zoals specifiek met een afstudeerder hbo-elektrotechniek. Hij woonde in Duitsland bij zijn ouders, de grens ging dicht, en hij is gaan wonen bij zijn zus in Nederland. Op afstand is hij met zijn studie aan de gang gebleven. Uiteindelijk kwam hij op het punt dat hij bij RobertPack fysiek moest gaan testen. Daar is hij waanzinnig goed mee omgegaan; hij heeft zich compleet aangepast aan de voor iedereen nieuwe situatie. Gelukkig heeft hij door die positieve houding zijn stage ook bij ons kunnen afronden. Ook hadden we stagiaires op de werkvloer en dat hebben we eveneens door laten gaan, uiteraard met inachtneming van alle RIVM-maatregelen. Sterker nog: na de zomer zijn er ook weer nieuwe stagiaires begonnen. Weliswaar gaat het bij ons altijd om een beperkt aantal stagiaires, wel vinden we het belangrijk dit zoveel mogelijk door te laten gaan. Momenteel zijn er drie studenten van Windesheim met een opdracht bezig en dat gebeurt allemaal online. Uiteraard geven we hen het liefst een werkplek op kantoor, maar daar zijn we nu terughoudend in.”

Heb je veel contact met collega-bedrijven om van elkaar te leren en elkaar te steunen of is het nu toch even ‘ieder voor zich’?
Door corona heeft Tom meer contact met collega-bedrijven dan eerder: “Een voorbeeld: laatst maakte ik een belrondje langs collega-machinebouwers in andere sectoren. Dan toetsen we bij elkaar hoe ieder met de coronaregels omgaat. Een kwestie van ervaringen uitwisselen. Kijk, voor corona ligt er geen draaiboek, je doet alles vanuit de regelgeving, je eigen overtuiging en wat je goed lijkt. Maar duidelijk is wel dat je andere keuzes moet maken dan voorheen. Dan vind ik het altijd goed om te sparren met collega-machinebouwers. De digitale wereld nam bij ons al een vlucht, maar door corona kijken we nog meer naar tools om ons daarin te ondersteunen. Anderen kunnen je dan op een idee brengen, ook voor digitale communicatie als vaste factor als corona straks weer voorbij is.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Opening Techlab Zwolle op 6 oktober

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Een kijkje in de keuken, Beenen tijdens Corona.

Lees meer »
Samen gaan we het maken!