Een paar van onze vrijwilligers aan het woord, Adri Nitrauw

Adri Nitrauw is technisch specialist bij ‎Unica Installatiegroep en lid van de voorbereidende stuurgroep voor de Week van de Techniek bij Unica: “Ik vervul een coördinerende rol en geef samen met de andere leden van de stuurgroep een daadwerkelijk gezicht aan de open bedrijvendag, als onderdeel van de Week van de Techniek. Unica is één van de bedrijven die de kinderen bezoeken tijdens de open bedrijvendag en vanuit Unica waren er dit jaar circa 30 collega’s actief als vrijwilliger tijdens deze dag.”

Unica zelf bijvoorbeeld ontving tijdens de open bedrijvendag ruim 200 leerlingen van basisscholen uit Zwolle en omgeving. Adri: “Samen met de kinderen en onder andere hun ouders en andere familieleden kijken we terug op een geslaagde dag. We vertellen ons verhaal aan de kinderen met heel veel passie en enthousiasme en dat is eigenlijk ook hoe we elke dag ons vak uitoefenen. Daarom hebben de collega’s ook heel enthousiast meegedaan, zelfs een aantal gepensioneerde collega’s die ook vol passie en enthousiasme het verhaal over techniek hebben verteld.”

Techniek tastbaar maken
“Vanuit Unica hebben we verteld aan de kinderen dat je zowel met je handen als je hersens techniek tot leven kunt brengen. Het is juist voor hen heel inspirerend om te zien dat je meerdere componenten die zelf feitelijk niks doen kunt samenvoegen tot bijvoorbeeld een verwarmingsysteem dat werkt! De kunst is dat we de kinderen laten zien hoezeer techniek al in ons leven is doorgedrongen, zowel als luxe alsook noodzaak. Techniek komt steeds dichterbij en die ongekende mogelijkheden willen we aan kinderen laten zien. In de Week van de Techniek maken we dit tastbaar, vooral ook voor jonge kinderen. Als je naar de blije koppies van de kinderen kijkt, zie je dat het leeft. Als zij al sleutelend iets werkend krijgen, zoals een lampje, dan zie je die gezichtjes oplichten.”

Belangrijke rol van ouders
Adri vindt het van groot belang dat de ouders van de kinderen meekomen naar de Week van de Techniek: “Vooral moeders spelen, momenteel meer dan vaders, een aanmerkelijke rol in de keuze die kinderen voor een vak of studie gaan maken. Dit blijkt uit onderzoek en is een verrassend gegeven. Uiteraard blijven ook de vaders belangrijk, dus ouders en verzorgers zijn een welkome doelgroep voor de Vrienden van Techniek en de Week van de Techniek in het bijzonder.”

Al veel jonge mensen begeleid
Adri is inmiddels circa 12 jaar veelzijdig actief binnen de Vrienden van Techniek en is al sinds 2001 praktijkopleider: “Ik heb veel jonge mensen mogen begeleiden en inmiddels zie ik veel leerlingen terug in de techniekpraktijk, vooral jongelui die als stagiair bij Unica binnenkwamen en nu als collega meewerken. Het is goed om te zien dat al die investeringen uiteindelijk hun vruchten afwerpen. Het is belangrijk om een goede visvijver te onderhouden voor techniektalent en met de Week van de Techniek blijven we die vijver hopelijk voeden.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!