Een paar van onze vrijwilligers aan het woord, Evert van Eikenhorst

“Bij sommige kinderen zie je al een aangeboren talent sluimeren voor techniek” Evert van Eikenhorst is één van de vrijwilligers voor de Week van de Techniek. Wat is zijn achtergrond en wat drijft hem? “In het verleden werkte ik bij technisch installatiebureau Koldijk als praktijkopleider. Dit bedrijf was destijds aangesloten bij de Vrienden van Techniek, want Koldijk droeg het mensen inspireren om in de techniek te komen werken een warm hart toe. Dit leidde ertoe dat ik begon als vrijwilliger. Inmiddels ben ik techniekambassadeur. Ik denk dat ik persoonlijk al circa 10 edities heb meegemaakt van het mooie initiatief dat de Week van de Techniek is!”

De werkzaamheden voor Evert bestaan uit het ontvangen van de leerlingen van de deelnemende basisscholen: “Ook begeleid ik hen naar de hal waar een clownesk figuur kinderen op een speelse manier techniek laat beleven, in alle vormen en facetten. Zoals het zagen van een stukje hout. Vervolgens help ik de kinderen bij het bouwen van het techniekwerkstukje.” Evert beleeft hier enorm veel plezier aan: “Bij sommige kinderen zie je al een aangeboren talent sluimeren voor techniek. Vaak zijn dit kinderen uit de buitengebieden die door de dagelijkse zaken thuis, of door het werk van ouders, al heel dicht bij techniek staan. Je merkt direct dat ze al goed weten hoe je een schroevendraaier of priem moet vasthouden.”

Resultaat van werk
Evert neemt al een aantal jaren examens af op het Deltion: “Ik merk inmiddels dat ik mijn inschattingsvermogen of jonge mensen aanleg hebben voor techniek, zoals tijdens de Week van de Techniek, ook gebruik voor mijn werk op het Deltion.” Evert is al zólang vrijwilliger, dat de eerste vruchten van zijn werk te zien zullen zijn: “De kinderen die ik destijds mee heb helpen motiveren voor techniek te kiezen, zullen onderhand richting vmbo gaan. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of de kinderen die nu op het vmbo zitten destijds via de Vrienden van Techniek zijn gemotiveerd om voor techniek te kiezen.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!