16 oktober 2020 eL-Tec Elektrotechnologie: magneet voor jong technisch talent

eL-Tec Elektrotechnologie in Hattem is al lange tijd een gewaardeerd lid van de Vrienden van Techniek. Deze specialist in complexe elektrotechnologie heeft relatief weinig moeite om technici te vinden en te binden. Dick Stoppelenburg, directeur eL-Tec: “We zijn zeer specialistisch actief. We merken dat dit meer als een magneet op jong talent werkt dan dat je generalistisch opereert. Daarnaast hebben onze projecten vaak een bijzonder en duurzaam verhaal, zoals met Boyan Slat van de Ocean Cleanup. Jonge technici vinden het aantrekkelijk om voor dit soort wereldmerken met uitstraling te mogen werken.”

Twee specialismen: industrie en maritieme sector
eL-Tec ontwerpt én installeert hoogwaardige en complexe elektro-technologische oplossingen voor specifiek twee sectoren: de industrie en de maritieme sector. Dick: “Denk bij het begrip complex aan de grotere installaties waarbij meerdere partijen invloed hebben op het ontwerp.” In de scheepsbouw heeft eL-Tec wereldwijd een goede reputatie opgebouwd. Dick: “Een schip is een zelfstandige entiteit die volledig op zichzelf moet functioneren. Daar komt veel elektrotechnologie bij kijken, heel uitdagend.” In de industrie is eL-Tec vooral actief in de betonindustrie en diervoeding, specifiek voor de elektrotechnische besturing voor machines en productieprocessen die nodig is om deze producten te kunnen maken. In alle oplossingen staat de toepassing van zoveel mogelijk duurzame techniek centraal.

Medewerkers stimuleren tot maximale creativiteit
eL-Tec heeft nauwe banden met het Deltion: “We hebben voortdurend circa 4 tot 6 BOL’ers minimaal twee jaar over de vloer. Daar pikken we de talenten uit die we kunnen vormen naar onze cultuur. We hebben relatief weinig moeite om hen te vinden en te binden. Bij eL-Tec heb je in je technische werk met heel veel facetten te maken, van eerste ontwerp tot en met het op basis van software in bedrijf stellen van machines. Die variëteit spreekt jongeren aan, merken we. Daarnaast zien we dat de maritieme sector een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Het lijkt erop dat technisch talent liever specialistisch werkt dan generiek. In die zin is eL-Tec in het voordeel.”

Twee mooie voorbeelden van wereldmerken
Dick geeft twee mooie voorbeelden van de wereldmerken waar eL-Tec een bijdrage aan levert: “Boyan Slat van Oceanup is bekend om zijn innovatie om met grijparmen plastic uit de zee te verzamelen. Maar al dat plastic komt in de zee via talloze rivieren waar mensen dit plastic ingooien. Voor Boyan bedachten wij, samen met het Zwolse bedrijf TME, een Interceptor®. Daarvan zijn er inmiddels vier gemaakt en deze zijn in werking in rivieren in het Verre Oosten en één in Zuid-Amerika. Deze Interceptor® is aan de bodem van de rivier verankerd en vangt plastic op voordat het überhaupt de zee bereikt. Het idee is dat lokale bewoners die bij zo’n Interceptor® wonen het verzamelde plastic eruit halen en recyclen. In die zin stimuleert deze oplossing ook de lokale economie.” eL-Tec bedacht en implementeerde alle benodigde elektrotechniek voor de besturing van deze Interceptor®. Ze draaien volledig op zonnepalen en één versie zelfs op windenergie. “Wij stellen kosteloos een engineer beschikbaar om mee te denken over nieuwe versies van de Interceptor®.

Nederland beschermen tegen het stijgende water
Een ander mooi voorbeeld van een wereldmerk waar eL-Tec aan mee mag werken, is de verhoging van de Afsluitdijk in het kader van de zeespiegelverhoging: “In Harlingen hebben wij de elektro-technologische besturing ontworpen en geïnstalleerd van een tijdelijke Levvel® fabriek. Die produceert 3,5 ton wegende betonblokken waarmee de Afsluitdijk wordt verhoogd. Dit productieproces wordt volledig aangestuurd door onze techniek. Vervolgens gaan die blokken via een ingenieus waterbouwkundig proces naar hun bestemming op de Afsluitdijk. Dit project heeft een hoog oranjegevoel door de beschermende waarde van de Afsluitdijk van Nederland. Het is voor onze engineers enorm uitdagend om hieraan mee te mogen werken.”

Prikkelen in plaats van sturen
De managementstijl van Dick Stoppelenburg is open en stimulerend: “Graag geef ik mensen zoveel mogelijk vrijheid om zelf oplossingen en hun eigen weg te zoeken in hun werk. Kijk, je hebt een gezamenlijk doel voor projecten: een goed product tegen een acceptabele prijs, maar de weg daar naartoe laat ik graag openliggen voor medewerkers. Ik probeer hen te prikkelen met vragen en niet met kant-en-klare antwoorden. Soms kruip ik in de huid van kritische tegenspreker, bedoeld om mensen zelf het beste uit zichzelf te laten halen en hun creativiteit de vrije loop te laten.” Dick kent de discussie dat het technisch onderwijs beter moet aansluiten op wat het technisch bedrijfsleven wenst: “Aan de andere kant mag je niet verwachten van Deltion dat ze een leerling afleveren die 100% in eL-Tec past. Het gaat er mij om dat ze bepaalde basisvaardigheden meekrijgen zoals een tekening lezen en een kabelloop doorgronden. De rest leren we hen met veel plezier hier.” eL-Tec heeft ook bewust statushouders aan het werk zoals uit Oeganda en een voormalig Oeigoer en streeft in haar team naar maximale diversiteit: “We zijn een van de grootste werkgevers in Hattem en ik vind dat we daar maatschappelijk gezien een rol in moeten spelen.”

Belang van Vrienden van Techniek
eL-Tec is al langere tijd lid van de Vrienden van Techniek, eerst actief, toen door alle drukte en ook recessie wat minder, en nu weer volledig in de picture: “Er is zoveel te doen op het vlak van elektrotechnologie, maar ook instroombevordering, dat je dit alleen samen kunt doen. Als eL-Tec zitten wij misschien in een iets riantere positie, maar dat betekent niet dat ik niet enorm in samenwerken met andere technische bedrijven en het onderwijs geloof om alle uitdagingen in de wereld op te pakken. We zijn een klein land in een grote wereld, juist dán moet je samenwerken en elkaar niet beconcurreren, en dat start in Zwolle met de Vrienden van Techniek.”

Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!