29 oktober 2019 Enexishuis, Techniekmagneet voor scholen

In 2012 realiseerde netbeheerder Enexis het duurzame huis van de toekomst: Het Enexis Huis. Sinds de opening trokken meer dan 12 duizend instanties en particulieren naar Zwolle om het Enexis Huis te bezichtigen. Waaronder heel veel po- en vo-scholieren. Wat zijn hun ervaringen, hoe reageren zij en welke rol spelen hun leraren en docenten? Kea Broeksema, voorlichter Enexis Huis Zwolle: “Je ziet dat leerlingen gegrepen worden door wat ze zien en ontdekken.”

Het Zwolse Enexis Huis is het eerste Nederlandse huis waar je nu al ervaart hoe een slim energienet straks in een doorsnee huishouden werkt. Het huis is onafhankelijk van fossiele brandstoffen en voorziet op duurzame wijze volledig in zijn eigen energie. Alle bronnen en technieken die hiervoor vandaag de dag beschikbaar zijn, zijn aanwezig in het Enexis Huis. Van warmtepompinstallatie en zonneboiler tot en met slimme apparatuur die vraag afstemt op het aanbod van energie.

Positieve reacties leerlingen

Vooral veel scholen bezoeken het Enexis Huis. Kea: “Vanaf de opening in 2012 hebben we direct een lespakket ontwikkeld voor zowel kinderen in groep 6, 7 en 8 als voor het voortgezet onderwijs. We vinden het heel belangrijk hen te vertellen over de energietransitie. Een bezoek aan het Enexis Huis maakt dat voor hen tastbaar en grijpbaar. Ook zijn ze überhaupt verbaasd dat dit huis in Zwolle staat. Ze ervaren het huis als een welkome visuele toevoeging aan hun lessen over bijvoorbeeld een warmtepomp. Die zien ze hier concreet in werking, en dat maakt voor hen toch het verschil. Daardoor onthouden ze de lesstof weer beter.”

Kinderen als ambassadeur voor duurzaamheid

Wel merken veel leerlingen op dat ze thuis geen ruimte denken te hebben voor alle duurzame innovaties die ze hier zien, merkt Kea: “Dan leg ik uit dat niet alleen in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen allerlei energiebesparende maatregelen zijn door te voeren. Daarmee hoop ik dat ze met die informatie thuis het gesprek aangaan met hun ouders aan de eettafel. Ik hoor bijvoorbeeld van steeds meer leerlingen dat ze thuis zonnepanelen hebben. Sinds de opening van het Enexis Huis in 2012 is het aantal kinderen dat panelen thuis heeft verdubbeld, merk ik. Ook zijn kinderen zich heel bewust van het klimaat en dat we maar één aarde hebben. Dat besef dringt inmiddels op grote schaal bij kinderen door.”

Belangrijke rol voor docent

De invloed van de leraren en docenten speelt ook een rol. Kea: “Hoe beter hun voorbereiding met de kinderen op school op basis van het lespakket, hoe hoger het effect van het daadwerkelijke bezoek aan het Enexis Huis. Soms krijgen we kinderen totaal onvoorbereid binnen, en dan moet je je verhaal toch anders insteken. Gelukkig zien leraren en docenten steeds meer de relevantie in van duurzame energietechnieken. Ook op scholen zélf worden die in toenemende mate toegepast. Vooral techniek- en aardrijkskunde en natuurkunde docenten vinden het interessant om hier te komen met hun leerlingen. Verder meld ik graag dat we ook lespakketten voor mbo-leerlingen beschikbaar hebben. Vooral vanuit het mbo ontvangen we een grote diversiteit aan richtingen zoals facilitair management. Nuttig, want vooral in hun latere werkpraktijk krijgen mbo-leerlingen heel praktisch met dit soort innovaties te maken.”

Nieuws volgen?

Het Enexis Huis Zwolle heeft een informatieve website met regelmatig nieuwsberichten. Ook kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief https://www.enexishuis.nl/zwolle/nieuwsbrief/. Deze verschijnt elk kwartaal.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Prijswinnaar PEC Zwolle kaarten

Lees meer »
Samen gaan we het maken!