'Gemotiveerde mensen verdienen een kans'
Marc Tennekes, eigenaar van een installatiebedrijf met dezelfde naam in IJsselmuiden, heeft een groot hart voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Behalve een monteur en een magazijnmedewerker met een arbeidsbeperking, heeft hij sinds kort ook Duncan in dienst. Duncan, een man van de spreekwoordelijke ’12 ambachten, 13 ongelukken’ is ingestroomd vanuit de basisklas ‘Assistent-installatiemonteur’ en leert het vak nu in de praktijk. Tennekes: “Van mijn voorman begrijp ik dat Duncan heel precies werkt, wil leren, altijd op tijd is, goed in de groep ligt. Allemaal heel positief dus. Als Duncan nou in de toekomst z’n werksnelheid nog wat kan opschroeven, kunnen we aan hem nog een heel waardevolle collega hebben. Over die snelheid gaan we binnenkort trouwens nog met Duncan in gesprek.”
Behalve dat Tennekes maatschappelijk verantwoord onderneemt, verliest hij het economische aspect uiteraard niet uit het oog. “Een nieuwe medewerker moet natuurlijk op een gegeven moment wel wat gaan opleveren, we leven per slot van rekening niet van liefdewerk, oud papier. Maar we zijn er hier met z’n allen van doordrongen dat gemotiveerde mensen een kans verdienen, dan maar eerst even een tandje minder. Ik ben ervan overtuigd dat het ook met Duncan goed gaat komen.”
Tennekes wil ook nog wel iets kwijt over de diverse opleidingen die worden aangeboden. “Ik heb de indruk dat sommige opleidingen nogal achterhaald zijn. Waar wordt nog dikwandig gefit? Of gesoldeerd? De focus moet wat mij betreft liggen op meer maatwerk, gebaseerd op de meest actuele eisen en wensen vanuit de branche.”
Die laatste opmerking van Tennekes sluit bijna naadloos aan bij het initiatief van Vrienden van Techniek, OTIB, InstallatieWerk en UWV: de opleiding Assistent-installatiemonteur, waarbij werkgevers voorafgaand de intentie uitspreken een baan-op-maat ter beschikking te stellen.