Geslaagde interactieve excursie naar windpark Noordoostpolder

Bij Nagele, aan de westkant van de Noordoostpolder, staat één van de grootste windparken van Nederland met in totaal 86 windturbines op het land en in het water. Het bijbehorende experience centrum is een interactief informatiecentrum waar je onder andere zelf al fietsend stroom kan opwekken. Op donderdag 12 januari togen circa 40 deelnemers voor een interactieve excursie richting Nagele. Vrienden van Techniek tekende voor de organisatie en ontving veel positieve reacties.

Het gemengde gezelschap deelnemers was afkomstig uit het VMBO, MBO, HBO, beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Deze excursie bood een uniek kijkje achter de schermen. De deelnemers leerden over de laatste technieken op het gebied van windenergieprojecten. Ook werden er onderling de nodige contacten gelegd of aangehaald.

Samenvatting uit enquête
Na afloop werd de enquête door de deelnemers goed ingevuld. Graag lichten wij hier enkele reacties uit toe. Op de vraag of het tijd wordt dat alternatieve energiebronnen in het onderwijs gedoceerd gaan worden, kwamen enkele inspirerende reacties. Ytsen de Boer, leraar Algemene Operationele Techniek & Gebouwde omgeving van Deltion College: “Volledig mee eens en wij (Deltion Operationele Techniek of Procestechniek) zijn inmiddels gestart om lesmateriaal hierin te ontwikkelen.” Herman Hempen, opleidingsmanager Deltion College: “Volgens mij is momenteel al veel in ontwikkeling, echter alleen in de keuzedelen en nog niet als vast onderdeel van het curriculum. Het kan een vast onderdeel worden bij loopbaan en burgerschap, maar ook in het beroepsdeel met meer technische inhoud.“ Arie Koning, Delton College: “Ja, duurzame energie, en dus een duurzame samenleving, moet een belangrijke plaats in het curriculum krijgen.”

Kennis vanuit bedrijven en onderwijs delen
Ook werd de vraag gesteld op welke gebieden en op welke termijn we meer kennis vanuit bedrijven en onderwijs dienen te delen. Bart Wiechers, Leraar Algemene Operationele Techniek Deltion College‎: “Ik denk aan allerlei alternatieve energiebronnen, te starten met wind/zon en aardwarmte.” Adri Nitrauw van Unica: “Wanneer energieopwekking ook lokaal wordt toegepast, heeft dit invloed op het ontwerp van zowel elektro als werktuigkundig ontwerpen. Deze kennis vanuit bedrijven en fabrikanten dienen we te delen.” Ook gaf de enquête een stelling: naast windenergie dienen we ook meer kennis te delen met betrekking tot de energiemarkt en energieverdeling in de regionale energieopwekking. J.G. Stegeman, Manager KennisDC Logistiek Noordoost-Nederland: “Ja, ik denk dat het goed is als studenten daar ook (wat) van af weten.” Henk Hartholt: “Als het elektrotechniek betreft dan is het de basis van de elektrotechniek, elektriciteitsleer, natuurkunde en wiskunde. Waarbij ik van mening ben dat met de eerste drie iemand heel snel kan schakelen van wind naar zon en biomassa, etc.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

De Wonderlijke Wereld van Techniek op de Techniekdagen 2024!

Lees meer »
Samen gaan we het maken!