24 september 2021 Heluto, een nieuwe vriend
André Sok, bedrijfsleider Heluto te Diever: “We moeten veel meer aan de jeugd laten zien wat je met techniek kunt” De Vrienden van Techniek verwelkomt trots een gloednieuw lid: Heluto Installatietechniek uit Diever. Sinds 1969 koploper in klimaattechniek. Ook Heluto springt om nieuwe technische medewerkers. André Sok, bedrijfsleider Heluto te Diever: “Als we bereiken dat jonge mensen eerder kiezen voor techniek, moeten we ze ook een plek bieden waar ze naartoe kunnen, en daar komt het technisch bedrijfsleven bij om de hoek kijken.”
Heluto Installatietechniek: koploper in klimaattechniek
Heluto Installatietechniek uit Diever is sinds 1969 dé specialist in klimaattechniek voor een fris en gezond binnenklimaat: “Wij klimatiseren alles wat binnen vier muren gebouwd wordt. Onze focus ligt bij een fris en gezond binnenklimaat. Dat doen we over het algemeen met lucht en technisch nét iets anders dan anderen.” Heluto loopt al lange tijd voorop: “De warmtepomptechniek die je nu ziet, passen wij al sinds begin jaren ‘80 toe. Medeoprichter Geert Room is hierin de absolute voortrekker geweest. De tegenwoordig zo populaire gasloze aanpak passen wij al 30 jaar toe.”
Alles in eigen beheer
Uiteraard is Heluto ook nog inzetbaar voor traditionele installatietechnieken zoals een ketel vervangen: “Onze kracht is dat we alles in eigen beheer doen, van verkoop, ontwerp, alle voorbereidingen en het aansluiten tot en met het inregel-technisch op orde maken en uiteraard ook alle service. Het liefst voeren we al dit werk uit met eigen mensen langs korte lijnen.” 70% van het werk komt uit het bedrijfsleven en 30% uit de particuliere markt, het laatste vooral in de luxere woningbouw.” Heluto valt tegenwoordig zelfstandig werkend onder de VDK Groep. Van corona heeft Heluto vooral last gehad in de sfeer van montage: “Een aantal projecten in opdracht viel toen stil. Echter, bij de service konden we door de bank genomen keihard doorstomen. Heel snel zijn we weer teruggekeerd op het oude niveau.”
Uitdagende werkomgeving
André werkt inmiddels 25 jaar bij Heluto: “Begonnen als monteur en inmiddels samen met mijn collega Hardy Klopstra bedrijfsleider.” Heluto telt inmiddels 60 gemiddeld jonge medewerkers en is een bijzondere werkgever voor technici, benadrukt André: “Ideaal voor als je als technicus klaar bent voor een uitdaging, niks standaards tegen wilt komen en tegelijkertijd een goede interne begeleiding krijgt. Ook kun je hier heel breed terecht van montage tot service. Wie zich hierin herkent, is bij ons aan het goede adres. Onze bijdrage hieraan is dat we graag jonge mensen, en ook zij-instromers, opleiden tot actieve werknemers die je zelfstandig met een opdracht op pad kunt sturen. Daar is heel veel behoefte aan, daarom ook onze aansluiting bij de Vrienden van Techniek.”
Actief met Regionaal Techniek Centrum (RTC)
Heluto is bijvoorbeeld al druk met BLL met interne praktijkbegeleiders: “Ook zijn we tegenwoordig actief met een Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Steenwijk. Een RTC is een opleidingsbedrijf van en voor aangesloten (installatie)bedrijven. Samen leiden ze gemotiveerde leerlingen op afgestemd op vraagstukken uit de praktijk. De leerlingen komen in dienst bij het RTC, krijgen een salaris en werken vervolgens bij één van de aangesloten bedrijven zoals Heluto. Het mes snijdt aan twee kanten: lid-bedrijven zijn verzekerd van geschoolde technische arbeidskrachten en de leerlingen van een carrière in de techniek.” RTC’s zijn al actief in Hardenberg en Nieuwleusen. Vanuit de Business Club Steenwijkerland en de gemeente Steenwijk zal dit ook opgestart worden voor Steenwijk.
Slagkracht van Vrienden van Techniek
André: “Iedereen roept dat er te weinig instroom in de techniek is en dat er te weinig gebeurt. Ik vind: dat kun je wel blijven roepen, maar we zijn zelf ook onderdeel van deze uitdaging en dus ook de oplossing. Dus moeten we daar zelf ook mee aan de slag en meer aandacht voor vragen.” André geeft een heldere reden waarom hij met Heluto lid werd van de Vrienden van Techniek: “Er zijn ongelooflijk veel initiatieven op het gebied van instroombevordering in de techniek. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. We worden regelmatig benaderd door allerlei organisaties die ons ook op het vlak van instroombevordering van alles beloven. Maar veel beloven kan iedereen. We hebben bewust voor de Vrienden van Techniek gekozen en de praktijk moet uitwijzen wat zij ons gaan brengen.”
Veel meer naar buiten treden
André brengt een belangrijke nuance aan in de jacht op nieuwe aanwas: “Als we bereiken dat jonge mensen eerder kiezen voor techniek, moeten we ze ook een plek bieden waar ze naartoe kunnen, en daar komt het technisch bedrijfsleven bij om de hoek kijken.” André merkt dat er nog veel onbekendheid is met techniek en de mogelijkheden daarbinnen: “Als we hier mensen over de vloer krijgen, van klant tot mogelijke nieuwe werknemer, is bijna altijd de standaardreactie: “Nooit gedacht dat jullie dit hier allemaal doen en wat goed geoutilleerd en georganiseerd. Dat verhaal wil ik veel meer laten zien aan jonge mensen om hen overtuigd voor techniek te laten kiezen.”
Gebundelde slagkracht van VvT
André merkt dat heel veel detacheerders in de technische vijver hengelen met daarin steeds minder vissen: “Ik heb servicemonteurs in dienst die continu worden benaderd. Dat is niet gezond. We moeten gewoon zorgen dat er meer vissen in de vijver komen! Uit alle initiatieven die er zijn om meer mensen de techniek in te krijgen, biedt volgens mij de Vrienden van Techniek een mooie en extra bundelende slagkracht. Ook hoop ik via de Vrienden van Techniek nog meer ingangen te krijgen zodat nog meer mensen gaan inzien wat voor een mooi bedrijf wij zijn. Niet alleen klanten, maar vooral ook potentiële medewerkers uit de omgeving die de stap zetten om kennis met ons bedrijf te maken.”