Het is absoluut noodzakelijk de handen ineen te slaan

“Het is absoluut noodzakelijk de handen ineen te slaan en nóg meer jeugd de techniek in te trekken”

De Vrienden van Techniek is een mooie vriend rijker: Hiab Benelux uit Meppel. Gaston van Kleef is directeur van Hiab Benelux en een warm pleitbezorger van de doelstellingen van de Vrienden van Techniek: “Er zit veel meer achter techniek dan we er nu in slagen over te brengen aan de huidige jeugd. Daarom zijn we overtuigd lid geworden van de Vrienden van Techniek.”

Hiab Benelux: Hydraulische laad- en lossystemen voor op vrachtauto’s
Hiab Benelux verkoopt hydraulische laad- en lossystemen en monteert deze op vrachtauto’s. In de Benelux doet Hiab dit met eigen dealers en de hoofdvesting is in Meppel. Het productassortiment omvat HIAB-autolaadkranen, JONSERED-recycling- en -bosbouwkranen, LOGLIFT-bosbouwkranen, MOFFETT-meeneemheftrucks, MULTILIFT-containersystemen en DEL-, WALTCO- en ZEPRO-laadkleppen. Hiab maakt onderdeel uit van Cargotec Corporation.

Meer interesse voor softwarematige kant van techniek
Gaston van Kleef kende de Vrienden van Techniek ‘van horen zeggen’: “Ik kende hen via de Vrienden van de Werktuigbouw. De doelen van de VvT zijn eigenlijk ook onze doelen: jonge mensen intrinsiek interesseren voor ons mooie techniekvak en alle uitdagende producten die daaruit voortkomen. We merken dat het steeds moeilijker wordt de jeugd daarvoor te interesseren. Kijk, er is een perceptieprobleem, als ik alleen al kijk naar onze eigen markt. Van oudsher is een kraan een stuk staal met hydrauliek apparaat. Maar in de loop der tijd is dat uiteraard geëvolueerd naar de samenwerking tussen hydrauliek en elektronica. En tegenwoordig komt daar ook nog eens een heel stuk software bij kijken. De werking van kranen en de bediening ervan is behoorlijk hi-tech geworden op basis van ICT. Dat maakt het voor de jeugd een stuk interessanter om ermee kennis te maken of er zelfs een carrière in te overwegen. Kijk, vroeger wilde ik ín een machine kijken. De jeugd van nu is meer geïnteresseerd in de software om een machine optimaal af te stellen en er daarmee het uiterste uit te halen. Dát is een groot verschil met voorheen. In de werving van jongeren voor techniek zouden we daar meer op kunnen focussen om het voor hen interessanter te maken als studie- en beroepsrichting”, aldus Gaston van Kleef.

Goede contacten met technisch onderwijs
Hiab heeft goede contacten met het onderwijs in de regio: “Meppel is onze grootste vestiging. Hier doen wij veel ontwikkeling, engineering en montage. Vanuit Meppel proberen we dus richting het onderwijs de jeugd te interesseren voor een toekomst in de techniek. We zien vergrijzing in onze sector, willen die vanaf de onderkant opvullen, en het is van het grootste belang dat we de jeugd de techniek in trekken. Dat is voor Hiab zelf van belang, maar ook in het algemeen voor de sector. Vanuit dat perspectief zijn we overtuigd lid geworden van de Vrienden van Techniek. Ik ben bijvoorbeeld actief in een commissie van het Deltion om meer stageplekken vanuit het technische bedrijfsleven te genereren.”

Veelzijdig actief
“We doen dit jaar bijvoorbeeld ook mee met de Week van de Techniek in Meppel. Puur en alleen om de jeugd zo vroeg mogelijk in aanraking te brengen met techniek. Ook zijn we inmiddels samen met de Vrienden van Techniek bezig om gastlessen op te zetten en dergelijke. Verder hebben we veel en intensief contact met ROC’s en HBO’s in Meppel en Zwolle. We zijn officieel erkend leerbedrijf, en leiden jonge mensen intern op van werkplaats tot engineering. Dus op alle niveaus. We zijn hiermee vastbesloten om, naast ons drukke werkzaamheden, tijd en capaciteit te investeren om binnen de maakindustrie te investeren in dit soort zaken. Het is keihard nodig en heel goed dat de Vrienden van Techniek hierop focust. Bij zo’n organisatie willen wij graag horen.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!