Het nieuwe schoolseizoen is gestart!

Vanuit zowel het vmbo, mbo als hbo bereiken mij bijzonder positieve berichten over de instroomcijfers voor de richting techniek. Zeer verheugend en een extra stimulans om ons vanuit de Vrienden van Techniek consistent in te blijven zetten om jongeren te laten studeren én te werken in de techniek.

Hoewel de instroom gelukkig stijgt, is het tekort aan technici altijd nog groter, en groeit door de florerende economie. Installatiebedrijven bellen ons zelfs al rechtstreeks voor kandidaten. Dit schreeuwende tekort betekent dat we ook aandacht geven aan zijinstromers. Bijvoorbeeld door warme verbindingen te leggen met het UWV. Uiteraard vergt deze groep een compleet ander soort aandacht en begeleiding dan reguliere studenten techniek.

Aandacht voor extra efficiencyslag
De economische groei en het gebrek aan vakmensen zal techniekbreed de komende jaren zijn effect hebben op de loonindexatie en de prijsstelling voor projecten. Dit zal ook gevolgen hebben voor de mate van efficiency waarmee we projecten aanvliegen. In de crisis hebben we geleerd efficiënt te werken en wellicht inspireert de huidige positieve ontwikkeling ons om nog een extra efficiencyslag te maken, maar nu om andere redenen.

Alles heeft zijn tijd….
Nadat Sandra de Boer ruim 9 jaar in de functie van projectleider voor de Vrienden van Techniek werkzaam is geweest, gaat zij de Vrienden van Techniek verlaten. Verder op in de nieuwsbrief vindt u haar persoonlijke boodschap rondom haar nieuwe stap. Als bestuur en persoonlijk als voorzitter zullen we Sandra gaan missen, Sandra heeft een prachtig netwerk opgebouwd waarin ze met veel energie, creativiteit en organiserend vermogen werkte om de doelen van de Vrienden van Techniek te helpen realiseren. Op gepaste manier zullen we Sandra bedanken en afscheid van haar gaan nemen. We gaan nu eerst op zoek naar een goede opvolg(st)er. Klik hier voor de functieomschrijving.

Samenwerking Techniekpact inmiddels concreet
Inmiddels heeft het Techniekpact, en onze samenwerking daarmee binnen de regio Groot Zwolle, zijn vorm gekregen. Jan de Graaf is begin september als programmamanager gestart. Hij neemt heel veel ervaring mee vanuit zowel het onderwijs als bedrijfsleven. Hij zal nauw samenwerken met de opgebouwde structuren van Vrienden van de Techniek en de Technetkringen Steenwijkerland en Raalte. Met zijn inzet wordt nu gewerkt aan het inventariseren en wellicht bundelen van de bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Ook kijken we in de regio’s binnen het Techniekpact naar elkaars ‘best practices’ en proberen we doublures in programma’s en werkzaamheden voortaan te voorkomen. De Vrienden van Techniek kijken ernaar uit Jan de Graaf aan u voor te stellen in de volgende editie van onze nieuwsbrief.

Nieuwe leden altijd van harte welkom
Uiteraard staan de Vrienden van Techniek open voor bedrijven die zich als lid melden en mee willen denken én doen. Dit laatste is vooral van belang om het aantal vrijwilligers bij de uitvoering van ons veelzijdige Activiteitenprogramma op peil te houden. U bent van harte welkom!

Tot slot wens ik u veel leesplezier met deze editie van onze nieuwsbrief.
Matthijs Breel

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!