24 oktober 2023 Joost van den Brink, bedrijfsleider Brink Techniek:

“Het mes van ons lidmaatschap van de Vrienden van Techniek snijdt aan twee kanten”

Een wel héél bijzondere Vriend van Techniek is het Hattemse bedrijf Brink Techniek. Zij ontwikkelen, bouwen, leveren, installeren én servicen een uitgebreid assortiment technische leermiddelen voor onderwijsinstellingen, van vmbo tot en met universiteit. Hiermee leveren zij rechtstreeks en concreet een bijdrage aan de instroombevordering in de techniek. Bedrijfsleider Joost van den Brink: “We volgen heel nauwgezet de actuele ontwikkelingen in het technisch onderwijs.”

Gat in de onderwijsmarkt

De vader van Joost startte het bedrijf in 1965. Joost: “Hij deed aan apparatenbouw en importeerde meetinstrumenten uit de toenmalige DDR. Met die laatste activiteit kwam hij in contact met het onderwijs en zag dat er nauwelijks actueel practicummateriaal met bijbehorende lesmethoden voorhanden was. In die markt is hij ingesprongen met een unieke combinatie: technische leermiddelen plús lesinstructies. Dus overdag sleutelde hij de lesmaterialen voor scholen in elkaar en ’s avonds schreef hij de bijbehorende lesboeken, een zeer succesvolle combinatie!” De vader van Joost werkte in het bedrijf tot 2000 en Joost kwam in 1998 in de zaak. Hij studeerde Technische Bedrijfskunde. Anno 2023 is het geesteskind van de vader van Joost uitgegroeid tot Brink Techniek, geleid door Joost, inclusief een vennoot. De vader van Joost bleef nog lange tijd enthousiast betrokken bij het bedrijf en overleed in april dit jaar op 88-jarige leeftijd.

Bijna 100% specialisatie in onderwijs

Brink Techniek telt momenteel circa acht medewerkers. Joost: “Ik doe een deel van de verkoop, samen met een collega van de verkoop buitendienst. Wij zijn inmiddels gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van practica en modellen voor het technisch (beroeps-)onderwijs, ook wel de harde techniek genoemd. Ook maken wij voedingen en schakelkasten voor scholen en bedrijven. We werken inmiddels nagenoeg alleen voor het onderwijs met onze technische leermiddelen.” Brink Techniek focust hierbij vooral op de elektrotechnische opleidingen, vooral in het vmbo en mbo. Joost: “Denk bij het vmbo bijvoorbeeld aan de profielen PIE, D&P en BWI.” Voor diverse techniekopleidingen op Deltion College verzorgde Brink Techniek nagenoeg de complete levering. Met onder andere Festo pneumatiek, robotica, hydrauliek, en voertuigtechniek, heeft Brink Techniek voor elke opleiding het geschikte leermiddel in huis, van vmbo, mbo en hbo tot en met zelfs de universiteit. Joost: “Door de recente overname van een eenmansbedrijf heeft Brink Techniek nu ook meer toegang tot het hbo- en universitaire onderwijs met hoogwaardigere practica. Daar spelen we op in met een heel programma voor mechanische techniek, maar ook met bijvoorbeeld hoogwaardige practica voor waterstoftechniek. Dus ook voor de toekomstgerichte opleidingen, zoals waterstof, bieden wij innovatieve oplossingen. Daardoor worden ook wij gestimuleerd om onze kennis voortdurend te ontwikkelen.” Eveneens ziet Joost de ontwikkeling in het onderwijs met digitale onderwijstechniek: “Ik denk zelf dat dit een mooie aanvulling kan zijn op het onderwijs voor de harde technieken, maar het zal dit in mijn visie nooit volledig vervangen.”

Brede dienstverlening

Joost: “We onderscheiden ons op meerdere terreinen. Al onze technische apparatuur kunnen we op maat maken, precies geënt op de wensen van de opleiding. Sterker nog, als zij dat willen leveren en installeren wij ook de bijbehorende op maat gemaakte montagestellingen. Ons aanbod in meubilair omvat onder andere werktafels, soldeertafels, meettafels, opbergkasten, magazijninrichting en zitmeubilair. Daarmee richten we het lokaal in én komen we terug voor service, onderhoud en reparatie. We zien onze dienstverlening dus heel breed.”

Bekend met ‘hoe het onderwijs werkt’

Joost weet dat het onderwijs een sterk krachtenveld is met wetgeving, veel veranderingen vanuit Den Haag, beperkte budgetten en tekorten aan docenten. Joost: “Na al die decennia dienstverlening aan het onderwijs weten we goed wat er speelt en wat voor het onderwijs belangrijk is. Dit lukt omdat we korte lijnen hanteren met het onderwijsveld, goed luisteren en altijd creatief meedenken. En als dat nodig is, spelen we snel en flexibel in op de verzoeken en vragen van de klant. Ook houden we alle inhoudelijke onderwijsontwikkelingen en technieken bij en spelen daar tijdig op in. Onze contacten met onze toeleveranciers zijn daarin erg belangrijk. Uiteraard bezoeken we technische beurzen, zoals de regionale Techniekbeurs in Hardenberg. Ook benaderen technische bedrijven ons rechtstreeks om trainingssets te maken voor hun technische innovaties.” Brink Techniek ontwikkelt nog steeds didactisch materiaal: “We werken samen met freelance docenten die lesmateriaal voor ons schrijven én we proberen aan te haken bij onderwijsuitgeverijen.” Ook observeert Brink Techniek hoe de techniekleerlingen omgaan met en reageren op de leermiddelen. Joost: “Dat doen we vooral door contacten met onze docenten. Ook geef ik zelf af en toe wat lessen, zoals onlangs een gastles op een Rotterdamse vmbo over duurzaamheid. Die ervaringen maken dat ik weet wat er leeft, wat de leerlingen leuk vinden én wat ze als moeilijk ervaren.”

Groeiende focus op duurzaamheid

Uiteraard neemt duurzaamheid een steeds prominentere plaats in het assortiment leermiddelen in van Brink Techniek. Joost: “De energietransitie verlangt goed opgeleide technici. Daar reiken we het onderwijs nu al praktische leermiddelen voor aan. Van een tafelmodel zonne-energie, dr. Fuelcell waterstof auto en een tafelmodel voor een warmtepomp tot en met een compleet voorziene all-electric simulatiewoning. Joost licht deze laatste graag extra toe: “In het kader van de energietransitie vervalt bij steeds meer woningen de gasaansluiting. Maar om woningen gasloos te maken is er meer nodig dan eenvoudigweg alle gasttoestellen vervangen door elektrische apparaten. Om alle uitdagingen die hierbij komen kijken inzichtelijk te maken voor leerlingen, ontwikkelden wij een duurzame ‘All-electric simulatiewoning’.” Dit staaltje van duurzaam vernuft in tafelversie laat leerlingen niet alleen zien en experimenteren met alle duurzame technieken die nu voor woningen voorhanden zijn: ook ontdekken zij de praktische samenhang daartussen. Joost: “Dit handzame instructiemodel is voorzien van twee PV-panelen op een schuin dak, een gesimuleerde zonneboiler met watervat, vloerverwarming, een kleine warmtepomp voor verwarmen en koelen, diverse soorten elektrische verlichting en elektrische vloerverwarming.” Dit model is zowel prima instructiemateriaal voor zowel het vmbo als mbo. Joost: “We bieden er eveneens een introductietraining voor de docent bij aan.” Joost geeft aan dat hiervoor is samengewerkt met het Zwolse bedrijf Arexx voor de ontwikkeling van de benodigde elektronica en printplaten.

Vrienden van Techniek

Brink Techniek is al circa 20 jaar lid van de Vrienden van Techniek. Hoe kijkt Joost naar de Vrienden van Techniek? Joost: “In die twee decennia heeft de VvT zijn ups en downs gehad. De komende tijd ga ik de balans van dit lange lidmaatschap opmaken en bekijken of ik er actiever bij betrokken ga worden. De kunst is dat niet elke vriend zijn eigen belang vooropstelt en bijvoorbeeld stagiairs bij elkaar weghaalt door meer geld te bieden. Het regiobelang is groter en moet voorop staan, vind ik. We moeten ons als aantrekkelijke techniekregio profileren. Dat kán ook, want we hebben heel veel soorten techniekbedrijven in Zwolle en omgeving. Ook op het nieuwe H20 vestigen zich nu veel techniekbedrijven. Maar er ligt ook een rol voor het onderwijs, zij mogen zich in mijn ogen nog meer profileren als regionale speler. Deltion doet dat al wel, maar ook de vmbo’s hebben hierin een taak, vind ik.”

Mes snijdt aan twee kanten

Joost: “Het kerndoel van de VvT is instroombevordering en vanuit ons perspectief snijdt dat mes aan twee kanten. Wij helpen niet alleen het onderwijs met het verder brengen van hun techniekleerlingen; als technisch bedrijf zitten wij zelf ook om technisch talent te springen. Vooral om onze leermiddelen te ontwikkelen en daadwerkelijk te assembleren. Dus hebben we behoefte aan technici met kennis van elektronica, mechanische facetten en ook de vaardigheid om onze oplossingen bij scholen te installeren en een stukje uitleg te geven. We zijn niet voor niets erkend leerbedrijf. Maar een ander effect van meer instroom in de techniek heeft ook grote invloed op onze afzet, dus vanuit dat bedrijfseconomische perspectief hebben wij ook een belang bij meer instroom in de techniek.”

Benieuwd?

Bezoek gerust de showroom in Hattem of een door Brink Techniek ingerichte school voor meer inspiratie. Of bezoek de website: www.brinktechniek.nl, inclusief handige webshop.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!