Laat kinderen zelf kiezen, dan kiezen ze vaker voor techniek!

De gepensioneerde elektricien Gerrit Vrijbug is met hart en ziel actief als techniekambassadeur. Onlangs nog zette hij zich in voor de 15e editie van de Week van de Techniek. Dit werk vindt hij erg belangrijk: “Ik vind het een uitdaging om onder die jonge doelgroep te ontdekken wie een beetje handvaardig is en wellicht een mooie toekomst in de techniek wacht.”

Gerrit Vrijburg is inmiddels 75 jaar en langere tijd met pensioen. In zijn werkzame leven was hij volop actief als elektricien bij drie verschillende firma’s in Zwolle: “Ik heb onder andere gewerkt in de zuivelindustrie en veevoederindustrie, maar ook bruggen en benzinepompen gedaan, dus grote bouwwerken. Als elektricien ben ik dus heel gevarieerd actief geweest, ook als chef monteur. De laatste vijf jaar was ik actief in service en onderhoud en af en toe had ik ook een jonge stagiaire bij mij. Een mooi vak dat ik met veel plezier heb gedaan, maar uiteindelijk deed de toenemende papieren rompslomp mijn interesse minderen en ben ik op mijn 60ste vervroegd uitgetreden.”

Overtuigd techniekambassadeur
“Waarom ik zelf de techniek ben ingegaan? Toen ik 11, 12 jaar was, ging ik ’s avonds naar bed, draaide aan een knopje aan de muur en ik had licht! Dat fascineerde mij enorm. Zodoende ben ik in de techniek gekomen. Die fascinatie moeten we ook bij de huidige generatie jonge kinderen zien te stimuleren, daarom ben ik overtuigd techniekambassadeur.”

Opnieuw succesvolle Week van de Techniek
Destijds is Gerrit gevraagd om techniekambassadeur te worden door Willem van Eijk: “Ik was toen al enkele jaren met vervroegd pensioen en was direct enthousiast voor dit vrijwilligerswerk. Alles wat ik geleerd heb in mijn werkzame leven, zoals over gereedschappen en handvaardigheid, kan ik nu overbrengen op jonge kinderen tijdens de Week van de Techniek. Deze vindt elk jaar plaats, onlangs weer in de week van 6 t/m 11 maart 2017. Dat was alweer de 15e editie van de Week van de Techniek Zwolle. Een evenement waarbij ruim 1600 basisschoolleerlingen ondergedompeld worden in de wereld van techniek. Daar ben ik als techniekambassadeur nauw bij betrokken. De laatste groep scholieren uit het basisonderwijs krijgt onder andere in het Deltion een rondleiding langs alle vakgroepen die er binnen de techniek bestaan. Op het eind daarvan staan wij, de techniekambassadeurs, klaar om hen te helpen met het maken van een werkstukje. Ook dit jaar was de opkomst zeer hoog met ruim 1600 leerlingen!”

Meehelpen om talent te ontdekken
Waarom Gerrit dit belangrijke werk doet? “Ik mag graag met mensen werken, vooral met jonge jongens en meisjes. Ik vind het een uitdaging om onder die groep te ontdekken wie een beetje handvaardig is en wellicht een mooie toekomst in de techniek wacht. Kijk, er komt een groot gebrek aan mensen die voor techniek kiezen, van elektricien en automonteur tot en met timmerman. Vooral in de elektrotechniek merken we nu al een tekort aan verwarmingsmonteurs en loodgieters. Dat tekort zag ik al een jaar of 15 geleden aankomen. Maar dat betekent ook dat werkgevers het aantrekkelijk moeten belonen met een goed salaris als jonge mensen kiezen voor techniek.”

Advies aan ouders en decanen
Met de andere techniekambassadeurs is er ook collegiaal contact, geeft Gerrit aan: “Vooral met Piet Deiman, een lasser. We doen samen voor een sportvereniging wat onderhoud en komen elkaar regelmatig tegen. Uiteraard kom ik de andere techniekambassadeurs ook tegen tijdens de Week van de Techniek, altijd een leuk weerzien.” Tot slot heeft Gerrit een advies aan ouders en ook decanen: “Veel ouders oefenen druk uit op hun kind om door te leren voor een kantoorbaan. Maar mijn ervaring is dat het beter werkt het kind zelf te laten beslissen wat hij of zij leuk vindt. Doe je dat, dan zullen meer kinderen voor techniek kiezen, is mijn overtuiging. Want veel kinderen willen toch liever iets met hun handen doen.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

De Wonderlijke Wereld van Techniek op de Techniekdagen 2024!

Lees meer »
Samen gaan we het maken!