Manon Schrijnemaekers, instroom- en aansluitingscoördinator domein techniek Windesheim
Manon Schrijnemaekers is als instroom- en aansluitingscoördinator voor het domein techniek van Windesheim goed in staat het complete techniekveld te overzien: “Het draait allemaal om interesse wekken bij de jeugd voor techniek en die interesse zien om te zetten in een passende studie die aansluit op wat het werkveld verwacht.” Recent was Manon onder andere druk met de Hannover Messe Challenge. De Vrienden van Techniek zijn hier ook bij betrokken.
Manon is op Windesheim instroom- en aansluitingscoördinator voor het domein techniek: “Ik organiseer onder andere activiteiten om kinderen van jongs af aan enthousiast te maken voor techniek. Maar ook probeer ik hen dit eenmaal opgewekte enthousiasme te laten behouden. Uiteindelijk hopen we hen te stimuleren een technische studie te kiezen, al of niet op Windesheim. Kiezen ze inderdaad voor een technische studie op Windesheim? Dan willen we dat die studie zo goed mogelijk aansluit op wat zij vóór die studie allemaal hebben gedaan en geleerd. Hiermee bedoel ik dat studenten vanuit mbo en voortgezet onderwijs duidelijk het gevoel hebben dat ze goed beslagen ten ijs komen zodra zij bij ons komen studeren.” Overigens werkt Manon nauw samen met Saxion en de UT: “Ook daar zie ik collega’s en werkplekken die focussen op techniekeducatie en het verbeteren van de aansluiting in de leerloopbanen. We bevinden ons als Windesheim dus in goed gezelschap, vooral ook van de MBO-instellingen die zeer actief zijn op dit vlak.”
Stijgende instroom
Manon heeft zelf geen technische achtergrond, maar heeft er wel veel belangstelling voor en affiniteit mee: “Ik heb zelf twee kleine kinderen. Vooral zij zullen in alle facetten van de maatschappij steeds meer in aanraking komen met techniek. Het is dan ook van groot belang ook jongeren kinderen hier vaardigheden en interesse in te laten ontwikkelen om hen vervolgens gemakkelijker voor een technische studie en loopbaan te laten kiezen.” Manon ziet de instroom de laatste tijd stijgen: “Wij zien dat de instroom in de technische hoger onderwijs opleidingen stijgt en dat er een toenemend aantal leerlingen is met een bèta profiel. Maar nog steeds niet genoeg om aan de vraag van het werkveld te voldoen. Dus nog genoeg te doen!”
Hannover Messe Challenge: constructieve samenwerking
Momenteel is Manon druk met de Hannover Messe Challenge: “Het mooie is dat dit een goede samenwerking betreft tussen het hoger onderwijs zoals Windesheim Saxion de UT, de Techniekpacten uit Overijssel, de provincie Overijssel, én uiteraard het Overijsselse bedrijfsleven. Het wordt dus provinciebreed gedragen. Het is uiterst positief dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar steeds meer gaan vinden in dit soort projecten waarin met elkaar écht praktisch wordt samengewerkt.”
Ontknoping begin juni
De Hannover Messe Challenge viel dit jaar in drie fases uiteen. Leerlingen uit havo 4 en 5 en vwo 5 en 6 hebben eerst in Overijssel een bedrijfsbezoek gehad. Specifiek in Zwolle konden zij op bezoek bij Robertpack en het Waterschap. Manon: “Deze excursie ging gepaard met een opdracht. Vervolgens zijn zij naar de Hannover Messe gegaan, dé meest innovatieve technology beurs van Europa. Daar hebben zij inspiratie kunnen opdoen om hun opdracht te helpen uitvoeren. Dit beursbezoek is enorm goed verlopen, de leerlingen waren enthousiast. Begin juni vond de finaledag plaats, presenteerden zich de halve finalisten en werden door een vakjury de winnaars 1, 2 en 3 gekozen.”
Rol Vrienden van Techniek
Ook de Vrienden van Techniek spelen een rol in de Hannover Messe Challenge: “Zij sponsoren één van de prijzen. Daarnaast nam Matthijs Breel, voorzitter van de Vrienden van Techniek, plaats in de jury van drie. Ook heeft Sandra de Boer constructief meegedacht over bijvoorbeeld bedrijven die we hierin zouden kunnen betrekken.”