14 juli 2022 Nieuwe vriend Ecoplant

De Zwolse ondernemer Hans Veenemans studeerde elektronica en was wereldwijd decennialang betrokken bij het opzetten van fabrieken voor tal van technologische innovaties. Van magnetrons en afwasmachines tot en met zijn meeste recente duurzame en 100% eigen boegbeeld: het Ecoplant Sun Tracing Solar System. Hans is gedreven, actiegericht en voegt bij al zijn ondernemende plannen graag de daad bij het woord. Niet voor niets sleepte Hans recent met Ecoplant de Innovatie Award voor één van de tien meest innovatieve bedrijven in Nederland in de wacht. Sinds kort is hij lid van de Vrienden van Techniek: “De jeugd meenemen in duurzaamheid en de energietransitie is mijn passie!”

Zwolse ondernemer Hans Veenemans:

“Elk techniektalent is welkom. Als het maar jong van hart is!”

Wereldwijd actief als innovator

Jarenlang trok Hans Veenemans door de wereld om innovatieve producten te helpen realiseren. Contacten leggen en fabrieken opzetten tot en met het tegelijkertijd onvermoeibaar speuren naar nóg nieuwere technologieën vulden zijn drukke mondiale agenda. “Het is niet dat ik alles zelf bedenk of maak. Zie mij als een ‘liaison officer’ die innovaties en ideeën bij elkaar brengt en tot een nieuw product maakt dat ook commercieel een kans heeft op de markt.” Zo revolutioneerde hij de duurzame toepassing van led-techniek. De handtekening van de Zwolse ondernemer en directeur/initiatiefnemer van Ecoplant staat onder nog meer innovatieve producten. Uniek is de combi die Hans altijd wist te leggen tussen technologie en design: “Wat goed werkt, mag ook mooi zijn. Er is bijna geen huishouden in Nederland dat niet een technologisch designproduct in huis heeft waarvan ik mede aan de wieg stond.”

Corona als grote gamechanger

Totdat corona mondiaal al het vliegverkeer plat legde. Hans: “Ik ben Zwollenaar in hart en nieren, zat ineens voor langere tijd hier en met een schok realiseerde ik mij hoe weinig ik in het Zwolse actief was. Terwijl, als je je erin verdiept, hier allerlei technologische bedrijven als innovatieve pareltjes actief zijn. Neem een Bart Nooter, die is binnen de installatietechniek ongekend vernieuwend actief, daar heb ik veel respect voor. We kunnen samen goed discussiëren over bijvoorbeeld de energietransitie en de meest ideale toepassing van zonne-energie.”

De Ecoplant: absolute vrijheid in zonne-energie

Duurzaamheid en de energietransitie zijn prominente thema’s in het leven van Hans, een aimabele dwarsdenker in een wereld waarin de veranderingen zich in hoog tempo voltrekken: “Door corona reisde ik ineens niet meer en kreeg ik tijd om na te denken. Samen met mijn vrouw bedacht ik het Ecoplant Sun Tracing Solar System. Dit is een uiterst efficiënte stroomopwekker die, door middel van monokristalline solar panelen, efficiënt energie kan laden. Een mobiel zonnepaneel in de vorm van een bloem. In de ‘steel’ van de bloemvorm zit een accu voor opslag. Dit is ook direct de staander waar de bloem op is bevestigd. De Ecoplant werkt stand alone: wat je opwekt kun je direct zelf gebruiken of opslaan voor later gebruik. De Ecoplant staat dus volkomen los van het traditionele grid. Daarmee beantwoord ik aan een hele specifieke en levenslange passie van mij: de wens om draadloos en dus mobiel van techniek te kunnen genieten. Dat gun ik anderen ook. De Ecoplant kun je altijd verplaatsen naar de plek waar je de duurzaam opgewekte stroom wilt gebruiken. En daar komt bij: het ronde zonnescherm in de vorm van een bloem draait de hele dag automatisch mee met de zon! Zo realiseer je een optimaal rendement. Je kunt ze overal neerplanten en je hebt gelijk stroom. Overigens, ze zijn heel fraai om te zien. Want ik gaf al aan: techniek mag ook mooi zijn.”

Waanzinnig veel energie

Hans bouwde voor eigen risico en rekening twee prototypes van de Ecoplant, wekte onder andere de interesse van Enexis en plaatst de Ecoplant inmiddels bij vooral bedrijven, instellingen en scholen. “In feite zijn dit je eigen energiefabriekjes in de vorm van reusachtige zonnebloemen. Ze produceren waanzinnig veel energie.” Hans werkt bijvoorbeeld samen met een bouwer van houten en 100% energie-neutrale woningen: “Een Ecoplant erbij en dit soort woningen is direct volledig energie-onafhankelijk.”

Enthousiast lid van de Vrienden van Techniek

Hans is niet voor niets lid geworden van de Vrienden van Techniek: “De instroom van jong techniektalent is cruciaal. Dit belang neemt voor mij persoonlijk alleen maar toe omdat ik hier nu ben gevestigd in de regio met Ecoplant. We bieden stages en die werken als een magneet. Kijk, werken met duurzaamheid en de energietransitie is enorm actueel. Vergis je niet hoeveel leerlingen op de basisschool hierover al meekrijgen. Als je het hen geïnspireerd uitlegt, wek je ook op die leeftijd al veel creatieve denkkracht bij hen op. Ik ben er daarom rotsvast van overtuigd dat het wekken van interesse voor techniek al op de basisschool moet starten. En of een leerling daarna naar het vmbo, mbo, hbo of wo gaat? Op elk niveau hebben we technici nodig, iedereen is welkom. Eigenlijk maakt de leeftijd van een technicus niet uit. Als je maar jong van hart bent en continu openstaat voor duurzame innovaties.” Een ander voordeel van het lidmaatschap van de VvT is de contacten en inzichten die Hans nu opdoet in het Zwolse: “Er zit hier zó veel technisch vernuft, daar kan ik alleen maar van leren.”

Zelf ook actief in het onderwijs

Hans geeft zelf als gastdocent ook graag les over technologie, de energietransitie en duurzaamheid. Ook werkt hij bijvoorbeeld samen met het Deltion: “Daar bouwen de leerlingen zelf tiny houses, en nog mooi ook! De Ecoplant erbij en de tiny house is zelfvoorzienend. Uiteraard betrek ik deze leerlingen bij alle facetten van het proces van zonne-energie en inspireer ik de leerlingen graag tot meedenken. Daar ontwikkel je kritische medewerkers mee en die hebben we hard nodig in de wereld van technologie, duurzaamheid en energietransitie. Neem de samenwerking met het Deltion College, die ik noemde. De leerlingen in dit project bouwen hun Ecoplant helemaal zelf, daar leren ze toch het meeste van.” Over onderwijs en bedrijfsleven gesproken, daar is Hans zeer optimistisch over: “Vroeger was het onderwijs een bastion en zochten het onderwijs en bedrijfsleven elkaar niet op. Nu is dat radicaal gekeerd; er is een enorme vibe in het technisch onderwijs als het aankomt op de samenwerking met het technisch bedrijfsleven. De Vrienden van Techniek hebben daar altijd op gehamerd, en dit zie ik nu echt bestendigen. Ook het programma Sterk Techniekonderwijs draagt hieraan bij. We leven daarom in spannende en uitdagende tijden waarin steeds meer mogelijk is!”

Op de foto's (bron RVO) de samenwerking tussen Ecoplant en Thorbecke Pro te Zwolle


Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!