7 maart 2023 Nieuwe vriend Morrenhof-Jansen

De Vrienden van Techniek Zwolle zijn een nieuw lid rijker! Morrenhof–Jansen installatiebedrijven trad overtuigd toe. Een inspirerend gesprek met Rik Schuurman, HR-adviseur bij deze innovatieve totaalinstallateur voor alle vijf de vestigingen met zo’n 350 medewerkers. Rik: “We moeten er samen in de regio aan werken om een nieuwe generatie technisch talent binnen te halen. We kunnen niet langer alleen naar binnen kijken naar alleen onze eigen belangen, maar moeten hierin samen optrekken vanuit de regionale gedachte.”

Totaalinstallateur in ruime regio. Morrenhof–Jansen installatiebedrijven is een totaalinstallateur met vijf vestigingen in Dalfsen, Gramsbergen, Vriezenveen, Enschede en IJsselmuiden. Rik: “Daarmee hebben we een dekkend werkgebied in Oost-Nederland. Als totaalinstallateur ontwerpen, bouwen en onderhouden wij installaties voor klimaatbeheersing, elektra, sanitair, domotica, datanetwerken, beveiliging en zonnepanelen.” Ook levert Morrenhof-Jansen aanvullende diensten zoals lekdetectie, diamantboren- en zagen, service en onderhoud. Rik: “Morrenhof-Jansen focust op zowel de particuliere als de zakelijke markt.” Morrenhof-Jansen heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. Rik: “Dit zit in de aard van ons familiebedrijf met sociale eigenaren. Zo leveren wij naast goede, technische oplossingen en installaties ook onze bijdrage aan de balans tussen mens, milieu en welvaart.”

Tekort aan mensen én machines. Momenteel is het bedrijf zó druk met de energietransitie dat er een tijdelijke stop is op het aannemen van offerteaanvragen voor warmtepompen. Rik: “Bij meerdere concullega’s speelt dit. Enerzijds is de levering van installaties zoals warmtepompen vertraagd. Daar komt de toenemende schaarste aan technische vakmensen nog eens bij. Dit beeld zien we eigenlijk nagenoeg gelijk bij al onze vestigingen. Vanuit het laatst genoemde hebben we ons aangesloten bij de Vrienden van Techniek om er samen aan te werken een nieuwe generatie jonge technici op te leiden en in huis te halen. Het gaat ons specifiek om zelfstandig technisch personeel, dus het vinden en binden van de volleerde installateur.”

Leerwerk- en stageplaatsen voor ROC-leerlingen. De aandacht voor MVO blijkt ook uit de omgang met de opleiders en arbeidsmarkt. Rik: “We stellen al heel lang onder andere leerwerk- en stageplaatsen beschikbaar voor voornamelijk ROC-leerlingen. En ook medewerkers met een beperking zijn meer dan welkom.” Maar net zo goed investeert Morrenhof-Jansen belangeloos in het wekken van interesse in installatietechniek bij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Rik: “Van jongs af aan moet je interesse in techniek bij kinderen stimuleren. Daarom werken we hier ook samen met po- en vmboscholen. Denk aan de Innofuture, die vindt binnenkort weer plaats en daar doen wij vol overtuiging aan mee. En ook krijgen we hier regelmatig basisscholen met groep 6,7 en 8 langs vanuit het concept van Wetenschap & Techniek (W&T) dat zij moeten implementeren. We leggen dan uit wat wij als bedrijf doen én we laten de kinderen een leuke technische opdracht uitvoeren.”

Het belang van samen optrekken. Rik beaamt dat volleerde installateurs nagenoeg geen arbeidsmobiliteit kennen. Rik: “Veel installatiebedrijven hebben hun arbeidsvoorwaarden goed geregeld en dit verdienen (technische) mensen ook. Daarom moeten we voor nieuwe instroom niet vanuit de concurrentiegedachte werken, maar juist met alle bedrijven nauw samenwerken en hierin optrekken vanuit de Vrienden van Techniek. Er ligt voor ons een taak om vanuit de Vrienden van Techniek aan te tonen hoe supermooi het beroep van technicus is. En ook hoeveel mogelijkheden en toekomstperspectief onze branche biedt. Als we zo samen meer mensen bewegen om voor onze branche te kiezen dan komen ze uiteindelijk ook wel bij ons bedrijf terecht. We moeten niet naar binnen kijken naar alleen onze eigen belangen, maar hierin samen optrekken vanuit de regionale gedachte. Daar komt bij: ons bedrijf kan natuurlijk niet arbeidsplaatsen bieden voor álle soorten technische beroepen. Hoe mooi is het dan dat een ander bedrijf dat lid is van de Vrienden van Techniek dit dan wel kan? Een groot bijkomend voordeel is dat dit nieuwe talent daarmee in ieder geval behouden blijft voor de regio.”

Sterker door samenwerking. Voordat Morrenhof-Jansen officieel lid werd van de Vrienden van Techniek had het bedrijf de werkzaamheden van de VvT al in het vizier. Rik: “Maar ik had niet een goed en compleet beeld van hun werkzaamheden. Wellicht kan hun communicatieve beeldvorming beter. En zelf hadden we ook al goede connecties opgebouwd in het veld, zoals met Deltion. We waren dus nog niet aangesloten terwijl we wel achter alle doelen en acties staan. De Vrienden van Techniek hebben onlangs zelf onze directie benaderd en viel uiteindelijk het positieve besluit om inderdaad alsnog lid te worden. We hebben er alle vertrouwen in dat het een mooie samenwerking wordt gebaseerd op het principe van halen en brengen. Wat ook een voordeel is, is dat we hierdoor beter in contact komen met collega-bedrijven uit de regio en de gewenste samenwerking kunnen zoeken zoals ik eerder vertelde. Want als bedrijf heb je niet alle oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt in handen. Daarnaast vind ik het altijd leuk om te ontdekken hoe andere bedrijven denken over regionale instroombevordering in de techniek.”

Aandacht besteden aan overgangen tussen opleidingen. Tot slot geeft Rik een bijzonder element aan in de manier waarop Morrenhof-Jansen jong technisch talent voor zich weet te winnen én langdurig te binden: “Wij steken bijvoorbeeld veel aandacht en energie in de relatie tússen de verschillende opleidingsinstituten waarmee wij samenwerken, van basisschool tot en met hbo. We hebben bijvoorbeeld veel stagelopers die we hebben opgepikt in het voortgezet onderwijs en uiteindelijk nu hier bij ons in dienst zijn gekomen. Aan de overgangen van deze jonge mensen tussen deze opleidingsfases besteden we veel aandacht en daardoor verliezen we hen niet uit het oog. Die manier van begeleiden hoort bij ons bedrijf en delen we graag met de andere bedrijven binnen de Vrienden van Techniek.”

Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!