12 april 2019 Ook het Deltion College kijkt terug op geslaagde Week van de Techniek

Van 11 t/m 16 maart deden bijna 1600 leerlingen van basisscholen uit Zwolle en omstreken mee aan de Week van de Techniek. Ze maakten werkstukjes, kregen een rondleiding door het Deltion College en bezochten samen met hun familie technische bedrijven uit de regio.Ellen Geerts, Projectleider promotietechniek evenementen Deltion College blikt supertevreden terug: “We hebben elk jaar een limiet voor het aantal inschrijvingen en ook dit jaar zaten we weer vol.” 

Ellen Geerts werkte voor de vierde keer aan de Week van de Techniek mee: “Het belang is echt heel groot. We doen er graag alles aan om leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek. In de techniek zijn, nu en in de toekomst, heel veel echte dóeners nodig. Mensen die met de handen kunnen werken, creatief zijn en concreet de innovaties kunnen máken die anderen bedenken. Vanuit het Deltion College dragen we daar graag en enthousiast ons steentje aan bij, opnieuw bij deze geslaagde editie van de Week van de Techniek.” Hierin werkt het Deltion College als één van de actieve leden, nauw samen met de Vrienden van Techniek.

Intensief programma

Voorafgaand aan de Week van de Techniek werken de leerlingen op school vanuit een speciale lesbrief. Ze maken een poster over een bepaald onderwerp én ze maken zelf een innovatief voertuig. Dit wordt beoordeeld tijdens het programma op het Deltion College. Binnen het Deltion College organiseert Ellen deze activiteiten voor de Week van de Techniek: “We bieden alle dagen tijdens de Week van de Techniek een ochtend- en middagsessie aan en basisscholen kunnen zich hier op voorhand voor inschrijven.” Een sessie bood de leerlingen een veelomvattend en divers programma van 2,5 uur, met als belangrijkste items een introductie, een rondleiding door Deltion en het maken van een werkstukje. Ellen: “Bijzonder van de rondleiding is dat de leerlingen in direct contact komen met technisch vakspecialisten binnen hout, bouw- en infra, carrosserietechniek, tweewielertechniek, motorvoertuigentechniek, luchtvaartechniek en zeevaarttechniek. Ook maakten ze kennis met onze simulatiewoning, frezen, mechatronica en lassen. Kortom, we presenteerden hen het brede spectrum dat we bieden aan techniekopleidingen.”

Bijzonder van de rondleiding is dat de leerlingen in direct contact komen met technisch vakspecialisten

Hoge tevredenheid

Ellen: “De deelnemende docenten waren ook dit jaar heel tevreden over de duur en inhoud van het programma voor de Week van de Techniek. Ook de leerlingen zijn heel enthousiast. De sfeer is gemoedelijk en de leerlingen zijn écht geïnteresseerd, vooral ook in het werkstukje dat ze maken. Je ziet de twinkeling in hun ogen als we hen rondleiden langs onze technische opleidingen.” Eveneens een deel van het succes, is de inzet van studenten van het Deltion College tijdens de activiteiten. Ellen: “Dit jaar hielpen 150 studenten Mechatronica en 200 onderwijsassistenten mee, dat biedt altijd weer een mooie kruisbestuiving met de jonge leerlingen.”

Bedrijven…bedankt!

Graag wil Ellen de aandacht richten op de aan de Week van de Techniek deelnemende bedrijven. Zij zijn een belangrijke partner in dit event. Ellen: “Tijdens het programma op het Deltion College reiken wij informatie uit over de bedrijvendag die op zaterdag onderdeel is van de Week van de Techniek.” De deelnemende bedrijven zetten de deuren wijd open. Dit jaar waren dat Breman, Bwefar, Regionaal Techniek Centrum, Nooter, Unica, Hemmink, Loohuis-Assies, Tosec, Technische Unie en eL-Tec. Ellen: “Leerlingen kunnen de bedrijvendag met hun ouders en andere bekenden bezoeken voor een rondleiding. Ook kunnen ze meedoen aan leuke en laagdrempelige activiteiten en maken de leerlingen heel toegankelijk kennis met techniek. Nuttig, want vaak slaat de vonk voor techniek juist over tijdens doe-momenten.”

Veelzijdig actief met promotie techniek

Ellen: “Onze techniekopleidingen zijn divers en uitgebreid en daar zijn veel technische bedrijven aan gekoppeld, onder andere voor stages. Vanuit onze promotietechniek zijn we actief betrokken bij grote leerlijnen techniek, zoals de regiofinale van FIRSTLEGO League die in november wordt georganiseerd. En in juni organiseren we de skelter race.” Kortom, het Deltion College organiseert meerdere grote evenementen en techniek leerlijnen om techniek al op heel jonge leeftijd positief onder de aandacht te krijgen bij kinderen. Daar maakt onze actieve deelname aan de Week van de Techniek een belangrijk en succesvol onderdeel van uit.

Is uw bedrijf geïnteresseerd?

Mocht uw bedrijf ook een bijdrage willen leveren tijdens de bedrijvendag van de Week van de Techniek? Legt u dan contact met Vrienden van de Techniek via info@vvei.nl.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

STO Zwolle: uitdagende start, inmiddels goed op stoom

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Framing en beeldvorming rondom Techniek

Lees meer »
Vrienden van Techniek

eL-Tec Elektrotechnologie: magneet voor jong technisch talent

Lees meer »
Samen gaan we het maken!