Project Flight Challenge groot succes

Geïnspireerd door de Vrienden van Techniek startte Hendri Zwinselman van het Deltion College een uniek Flight Challenge project. Hij is op het Deltion één van de docenten Luchtvaarttechniek: “Dankzij dit project heb ik de Vrienden van Techniek goed leren kennen.”

Project Flight Challenge

“De Vrienden van Techniek benaderde ons in 2015 via via met het voorstel een lesbrief toe te passen in onze lessen. Bedoeld om jongeren op een laagdrempelige en prettige manier te laten kennismaken met techniek. Met de nadruk op moderne aerodynamica en de opslag van energie. Onze studenten zijn vmbo 4 studenten Luchtvaarttechniek. Zij worden opgeleid voor vliegtuigonderhoud. Deze lesbrief was bedoeld voor vmbo TL in het tweede leerjaar, dus buiten onze scope. Echter, die lesbrief van de Vrienden van Techniek inspireerde ons wel om een eigen project op te zetten: Flight Challenge.”

Technische uitdaging enthousiast opgepakt
Hendri Zwinselman zette dit project op voor studenten die echt gemotiveerd zijn om modelvliegtuigen te ontwerpen en te maken. Hij vond daarvoor 6 tot 8 zeer gemotiveerde kandidaten die dit project ook nog eens buiten hun lessen om wilde oppakken. Hendri: “Zij hebben de Flight Challenge concreet opgepakt en dat heeft geresulteerd in zes vliegtuigmodellen. Ze hebben gestoeid met materialen en vleugelprofielen, bepaalde afmetingen en meer. Ze hebben schaalmodellen gebruikt uit de lesbrief en eigen ontwerpen gemaakt. Deze groep heeft deze uitdaging heel enthousiast opgepakt. De maximum spanwijdte en lengte van het vliegtuig mocht 45 centimeter zijn, het maximale gewicht 45 gram.”

Kennisuitwisseling op hoog niveau
Uiteraard hebben de studenten op de boulevard van het Deltion College getest of hun modellen wel daadwerkelijk vlogen en hoe. Vier tot vijf modellen kwamen geslaagd door deze test. Hendri Zwinselman: “In mei is de hele klas een dag naar de TU Twente geweest. De zes modellen mochten daar in hun professionele windtunnel worden getest. Uiterst professioneel en ook aanschouwelijk. De studenten waren superenthousiast om hiervan gebruik te mogen maken. Studenten van de TU komen nu op hun beurt naar het Deltion toe om verder te sleutelen aan de vliegtuigen. Een interessante samenwerking die we verder gaan intensiveren.”

Speciale presentatie én speciale lesbrief
De winst voor studenten van dit project? Hendri is helder: “Daadwerkelijk in de windtunnel van de TU Twente zien welke ingrijpende invloed de stand van de vleugel heeft. Een mooie brug van theorie naar praktijk. Het was voor hen ongekend interessant om de theorie vertaald te zien in de praktijk van de windtunnel. Eén van de studenten heeft inmiddels een presentatie voorbereid. Sandra de Boer kwam daarvoor langs, begin juni. Er is een lesbrief gemaakt naar aanleiding van dit project en deze wordt aangeboden aan twee vmbo scholen: het Greijdanus College in Zwolle en de Thorbecke SG. Bedoeld als inspiratiebron voor de jeugd om hen gemotiveerd en geïnspireerd te laten kiezen voor techniek.”

Goede kennismaking met werk van Vrienden van Techniek
Hendri Zwinselman kijkt enthousiast terug op dit project: “Het was voor mij heel leuk om te doen. Je ziet studenten die in groepjes buiten de lessen om heel enthousiast aan het werk zijn. Gelukkig hebben we zeer gemotiveerde studenten die echt weten wat zij willen. Dat maakt de invoering van dit soort projecten uiteraard een stuk gemakkelijker. Ik kende de Vrienden van Techniek niet. Ze komen heel veel bij Techcovery bij het Deltion, maar niet bij luchtvaarttechniek. Daar is nu verandering in gekomen. We hebben elkaar leren kennen, we streven beiden hetzelfde doel na: meer jeugd de techniek in krijgen. Vorig jaar hadden we 60 leerlingen, volgend jaar 100. Dus ik durf te stellen dat de instroom in techniek zeker aantrekt.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

De Wonderlijke Wereld van Techniek op de Techniekdagen 2024!

Lees meer »
Samen gaan we het maken!