Projectaanvraag Pieter Zandt SG ondersteunt voorbereiding op PIE

Het vmbo profiel PIE met zijn keuzedelen staat voor de deur! Reden voor Pieter Zandt SG te anticiperen middels een geslaagd verzoek bij OTIB om financiële ondersteuning op basis van een projectaanvraag. Dick Verloop is niet alleen werkgroeplid stages bij de Vrienden van Techniek, maar ook bevlogen vakdocent Elektro en straks dus vakdocent PIE: “We zijn door deze financiële steun van € 7.500,- helemaal voorbereid op wat PIE ons gaat brengen.”

Dick Verloop

Dick legt de achtergrond van de projectaanvraag uit: “We hebben hier een mooi theorie-/praktijklokaal. Zeven jaar geleden is hier nieuwbouw gepleegd en is er met steun van OTIB een bordes neergezet voor elektro. Nu, met behulp van opnieuw financiële steun van OTIB, is dit geschikt gemaakt voor installatietechniek, aansluitend op de nieuwe PIE-eisen. Hiermee zijn we direct state-of-the-art in lijn met de nieuwe eisen vanuit PIE.” PIE staat voor Produceren, Installeren, Energie.

Alles in huis voor een echte praktijksituatie
Dick en zijn collega’s gaan met de financiële ondersteuning van OTIB materialen en gereedschappen aanschaffen: “Samen met twee, drie leerlingen van het Deltion College óf InstallatieWerk, dat is nog een keuze, gaan we de complete installatie aanleggen waarmee onze leerlingen vervolgens kunnen werken conform de eisen van PIE. Leerlingen kunnen al op een montagebord een installatie maken, maar met het bordes willen we hen een échte praktijksituatie laten nabouwen. Dan moet er nu eenmaal een ringleiding voor water en CV liggen. Die gaan we aanleggen van de financiële steun van OTIB, waarop onze leerlingen weer verder kunnen bouwen.”

Heldere aanvraagprocedure
Of de projectaanvraag ingewikkelde materie was? Dick zegt van niet: “We hebben eerst voor onszelf plannen gemaakt: wat hebben we nodig voor PIE? Vervolgens hebben we contact gezocht met OTIB. Zij zijn hier een middag geweest en hebben alles met ons doorgesproken. Ze waren enthousiast en positief. We hebben vervolgens op projectbasis onze begroting ingediend. Die heeft OTIB grotendeels gehonoreerd. Ik kan het andere scholen zeker aanraden ook een dergelijke aanvraag te doen. Als we klaar zijn met het bordes, komt OTIB kijken naar wat wij met de financiële steun gedaan hebben. En de leerlingen zelf? We voeren het in voor de leerlingen die volgend jaar in klas drie komen. De huidige leerlingen faseren we nog in de oude situatie uit.”

Weer aandacht voor ‘doeners’ onder de leerlingen techniek
Dick Verloop kent de Vrienden van Techniek: “Ik ben er 18 jaar bij betrokken, ook bij de voorganger. Momenteel ben ik lid van de Werkgroep Stages. De instroom in de techniek gaat bij ons op school langzaamaan iets beter, na een dip een aantal jaren geleden. Er is nu gewoon meer vraag naar monteurs. Dat is een stimulans. Daarnaast hebben we hier op school een grote categorie ‘doeners’, en dat soort leerlingen krijgt hier volop de ruimte. Te lang hebben zij te weinig aandacht gehad in het onderwijs. Voor de komst van PIE sta ik zeker open. Gelukkig hebben wij altijd een afdeling elektro én een afdeling metaal aangehouden, ook toen het minder ging. Dat kon doordat we er altijd voldoende leerlingen voor hadden, ook in de mindere jaren. Dat speelt nu in ons voordeel met de invoering van PIE. Onze inventaris voor zowel elektro als metaal is op peil gebleven, dus kunnen we ons nu ook sneller conformeren aan PIE. Welke richting een leerling ook kiest bij Pieter Zandt SG: we kunnen hem of haar alle leermaterialen volwaardig aanbieden, helemaal nu dankzij de steun van OTIB!”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!