Talentstad benut subsidie OTIB voor nieuw profiel PIE

TalentStad ontving een subsidie van OTIB ter waarde van 10.000 euro. Te besteden door TalentStad aan de invoering van het profiel PIE, met de bijbehorende keuzedelen. Frans Maatman, metaaldocent Talentstad: “Ik ben hier heel enthousiast over. Het is altijd leuk als docent techniek om je te vernieuwen.”

Frans Maatman

PIE bestaat uit metaal, elektro en installatie. Frans Maatman: “Maar installatie hebben we hier niet op TalentStad. OTIB heeft ons subsidie gegeven voor aanschaf van de installatiemiddelen voor PIE. Ik ben heel enthousiast over PIE, vooral omdat ik 20 jaar metaaltechniek geef en nu een verfrissende vernieuwing in het techniekonderwijs mag meemaken. Ik sta er helemaal voor open, vooral omdat we de jeugd hiermee in de techniek nog meer kansen aanreiken. OTIB verwacht dat wij, naast het profieldeel, ook een aantal keuzedelen installatietechniek gaan geven, een extra uitdaging.”

Subsidie praktisch besteed
"Dit is de eerste keer dat wij van een subsidiemogelijkheid van OTIB gebruik maken. We hebben de subsidie inmiddels besteed aan een minibordes met daarop vier onderdelen uit de installatietechniek die door leerlingen kunnen worden uitgevoerd. Zoals een toilet, met een speciaal wasbakje, daarnaast een wastafel met een te vervaardigen aansluiting, en een aansluiting te maken voor een wasmachine en droger. De leerlingen reageren hier enthousiast op. Installatietechniek is hier op school nieuw voor hen en het installatiebordes trok heel veel aandacht”, aldus de gemotiveerde Frans Maatman. Kijk hier voor een foto impressie.

Bijscholen
Frans Maatman is metaaldocent en zal nog bijgeschoold worden in elektrotechniek en installatietechniek: “Ik weet hoe het werkt, maar wil met die training weer helemaal bij de tijd komen met alle innovaties. We zijn lid van het platform PIE. Via dit platform zal ik de scholing gaan volgen.”

Robert-Jan de Vries

Robert-Jan de Vries, ‎Regiomanager OTIB - RBPI Gelderland/Overijssel
“Elke VMBO willen wij graag ondersteunen”
Robert-Jan de Vries is enthousiast: “Frans Maatman heeft bij TalentStad inderdaad met onze subsidie al een complete inrichting voor het minibordes gerealiseerd en ons geïnformeerd over de voortgang en het resultaat. Dit past precies in het belang van de achterban van OTIB. Dat zijn de werkgevers en werknemers. Zij hebben er heel veel baat bij dat niet alleen in het MBO en HBO, maar ook in het VMBO het vak elektrotechniek en installatietechniek op een goede manier wordt aangeboden. Uiteraard passend binnen het nieuwe profiel PIE.”

“Wij kunnen ons voorstellen dat andere vmbo´s in de regio hierdoor ook geïnspireerd raken. Ik doel dan op VMBO´s die, evenals TalentStad, nog niet eerder een financieel beroep op OTIB hebben gedaan. Ik nodig hen hierbij uit bij OTIB aan te kloppen voor dezelfde bijdrage die TalentStad ontving. Je praat dan over circa 10.000 euro die zij vervolgens rechtstreeks kunnen inzetten om door te groeien tot het niveau van excellent VMBO onderwijs met de focus op elektro- en installatietechniek.”

OTIB

Aanvragen kan eenvoudig
Aanvragen is helemaal niet ingewikkeld, benadrukt Robert-Jan: “Mijn collega die de portefeuille VMBO in zijn beheer heeft, komt op school bij de aanvrager langs. Doorgaans zijn dat VMBO docenten met een grote ambitie. In een helder gesprek stellen we de kaders en wederzijdse ambities vast. Daarna volgt doorgaans altijd een formele toezegging. Wel moet de school uiteraard duidelijk kunnen maken hoe zij de subsidie heel praktisch op het spoor van elektro- en installatietechniek gaat inzetten. De mogelijkheden daarvoor zijn tegenwoordig enorm. Van domotica en robotics tot en met warmtepompen en allerlei andere duurzame technieken.”

Elke vmbo is welkom
Tot slot benadrukt Robert-Jan dat het voor het aanvragen niet uitmaakt in welke fase een aanvragende VMBO school zich bevindt: “Iedereen is welkom. Een VMBO die bijvoorbeeld al E heeft en W erbij wil hebben, of andersom. Maar ook steunen we VMBO´s die nog helemaal niets in huis hebben op dit terrein, maar wel de ambitie daartoe willen realiseren.”

Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!