Techniek? Niets voor mij! Over vroege beroepsuitsluiting

Techniek? Niets voor mij! Over vroege beroepsuitsluiting

Vanaf een jaar of negen beginnen kinderen beroepen uit te sluiten, blijkt uit onderzoek van TechYourFuture. klik hier voor het hele artikel. Dit houdt aan tot een jaar of 14. Beroepen waar kinderen op dat moment nog geen ervaring mee hebben gehad of waar ze zich geen beeld van kunnen vormen, vallen dan af. Beroepen die eigenlijk prima bij hen kunnen passen. Een van de beroepsgebieden die vaak snel afvallen, is sector techniek. Vreemd eigenlijk, want alles om ons heen is inmiddels toch techniek? Of zijn we ons daar minder bewust van geworden?

Om leerlingen een beter beeld te geven van verschillende (technische) vakgebieden, worden door scholen regelmatig bedrijfsbezoeken voor groep 7/8 georganiseerd. Hoe kunnen we die bezoeken met een klas aan technische bedrijven nu zo vormgeven, dat leerlingen een realistisch beeld over technische beroepen krijgen en de technische sector niet voor zichzelf uitsluiten? Met die vraag is TechYourFuture samen met de Vereniging Maakindustrie Oost-Nederland aan de slag gegaan. Samen ontwikkelden we een pilot voor effectieve bedrijfsbezoeken, waarbij leerlingen in een voorbereidende les zich al kunnen verdiepen in de technische wereld. Ook na het bedrijfsbezoek wordt met de klas teruggekeken naar het bezoek. Een effectief lespakket om leerlingen samen met bedrijven realistische beroepsbeelden te bieden.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Twee nieuwe bedrijven bij de Vrienden van Techniek geven hun visie:

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Voortgezet onderwijs, hbo en bedrijfsleven werken samen, doet u mee?

Lees meer »
Samen gaan we het maken!