Techniekplein 2017, groot, goed bezocht en innovatief

De Vrienden van Techniek stonden op 8 november en 9 november 2017 met het Techniekplein op de Onderwijsbeurs Noordoost in de IJsselhallen in Zwolle. Doel? Jongeren bewust te maken van de opleidings-, beroeps- en carrièremogelijkheden die de technische sector rijk is.


Samen met het regionale onderwijs en bedrijfsleven waren allerlei interactieve techniekworkshops uitgewerkt die bezocht werden door de jongeren. Ferry te Wierik van Bepacom is de voorzitter van de werkgroep van het Techniekplein. Hij blikt terug: “Deze editie van het Techniekplein was groter en we mochten eveneens nieuwe deelnemers in ons midden begroeten.”

Keuze uit doe-activiteiten
Het thema van dit jaar was heel toepasselijk ‘kiezen, leren en werken!’ Ferry te Wierik: “Dit was uiteraard terug te vinden in de doe-activiteiten die werden georganiseerd, zoals het maken van een werkstuk en lassen. Door Siebe Bains werd uitgelegd hoe 3D-ontwerpen wordt toegepast in de bouw. Hij vertelde dat het de verwachting is dat in de toekomst huizen, grotendeels door robots, worden gebouwd in fabrieken en worden samengebouwd/geassembleerd op de bouwlocaties. Deze robotica werd getoond vanuit het FRIS project waar door het bedrijfsleven, VMBO, MBO en HBO wordt samengewerkt binnen projecten. Al met al kwamen er veel jongelui geïnteresseerd op af. Het gaf hen het inzicht dat techniek toch echt meer is dan de spreekwoordelijke draadjes aan elkaar verbinden. We hadden veel bezoekers, het liep door en we kregen aandacht van de jeugd op het plein.”

Veel deelnemende organisaties
Op het Techniekplein editie 2017 gaven de volgende vertegenwoordigers acte de présence: Bwefar Rental BV, Unica, Beenen B.V., Bepacom B.V., RobertPack, VMI Holland, Tosec, TB Shipyards, Isala Medische Technologie, Baints BouwDesign, VR-Innovations, Technische Unie, Installatiewerk Noordoost @ Flevoland, OBM-Zwolle, OTIB en het Deltion College. Ferry: “Zoals de bovenstaande opsomming aangeeft, hadden we ook nieuwe organisaties gevonden die wilden participeren, zoals RobertPack, Isala Klinieken, Baints BouwDesign en VR Innovations. VR Innovations, een jong bedrijf dat actief is met de nieuwste innovaties op het gebied van virtual reality, was aanwezig met een virtual reality bril waarmee je door een huis kon lopen. Isala was er met haar technische dienst. Zij lieten zien welke ondersteunende techniek er bij hun medische handelen komt kijken en welke technische opleidingen daarvoor nodig zijn. RobertPack presenteerde met een aantal studenten van het Deltion College een robotproject. Op het Deltion hebben zij eerder robots gehad vanuit het FRIS project, zoals bovenstaand gemeld, en deze konden nu voor het eerst écht ingezet worden op het Techniekplein. Eén van deze robots was zo geprogrammeerd dat het werkstukje dat we elk jaar aanbieden aan de jeugd voorbereidend in elkaar gezet werd door de robot. De jongeren konden vervolgens het werkstukje eruit halen en zelf lassen. Innovatieve oplossingen vanuit het bedrijfsleven waarvoor ook het technisch onderwijs warm loopt én waar de jeugd door wordt getriggerd. Twee van de medewerkers van de Technische Unie stonden op het Techniekplein paraat om bezoekers te laten zien welk technische producten zij kunnen leveren voor de zorgsector zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.”

Actueel accent op doorlopende leerlijn
“Kortom, we lieten nieuwe technieken zien en die bleken een aantrekkingskracht te hebben op de jeugd. Ons Techniekplein bood een overzicht van opleidingen op alle niveaus, van vmbo- en mbo- tot hbo-instellingen. Iedereen konden we iets relevant en aansprekend laten zien. We hebben bij de jonge doelgroep laten zien dat je op elk niveau kunt instappen én een doorlopende leerlijn kunt volgen”, aldus Ferry.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!