Technische Unie, een nieuwe vriend

Gert van Viegen is Manager verkoopkantoor bij de Technische Unie voor de clusterkantoren Almelo, Deventer, Enschede en Zwolle. Graag legt hij uit waarom de Technische Unie overtuigd vriend is geworden van de Vrienden van Techniek: “Waar wij maar kunnen, willen we de instroom van jonge mensen naar technische studies en werk mee helpen stimuleren.”

De Technische Unie is een technische groothandel voor elektro, sanitair, verwarming, koeling en ventilatie. Gert: “Als manager van het verkoopkantoor focus ik op de realisatie van onze verkoopdoelen en het te behalen verkooprendement. De binnen- en buitendienst die ik aanstuur, telt samen telt circa 25 collega’s.” Voor klanten die heel snel goederen nodig hebben, kan de Technische Unie vanuit haar servicecenter direct 12.000 producten uit voorraad leveren en binnen 24 uur 340.000 artikelen.

Breed en diep assortiment, hoge servicegraad
Gert omschrijft hét grote onderscheid van de Technische Unie als volgt: “We zijn de enige groothandel die, in de assortimenten die ik noemde, een dermate breed en diep aanbod heeft en de dag na bestelling levert. Nóg sneller kunnen we leveren met onze nachtdistributie. Naast leverancier van een breed en diep assortiment worden we door onze klanten als logistiek betrouwbare partner beoordeeld. Eveneens ontsluit de Technische Unie veel data die haar klanten direct en digitaal kunnen toepassen in bijvoorbeeld hun calculaties. Ook kan de klant met deze data online en via allerlei devices gericht productvergelijkingen maken, zoals via onze zeer toegankelijke website. Inmiddels vindt 60% van onze orderintake elektronisch plaats.”

Overtuigd vriend geworden
De Technische Unie vindt het haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om open te staan voor ontwikkelingen, zowel binnen het bedrijf als in de branche. Gert: “Een wezenlijk onderdeel daarvan zijn opleidingen. Het mag duidelijk zijn dat dit aspect momenteel nijpender is dan ooit.” De Technische Unie ervaart, evenals soortgelijke partijen, hoe moeilijk het tegenwoordig is om goed opgeleide en ervaren technische medewerkers te vinden en te binden. Gert: “De Technische Unie is door heel Nederland actief en mijn collega’s in andere regio’s nemen in hun regio’s zoveel mogelijk deel aan initiatieven die de instroom van jonge mensen naar technische studies en werk stimuleren. Zelf sta ik hier ook zo in.” Gert werkt pas 1,5 jaar in het Zwolse: “Inmiddels had ik van relaties zoals Nooter Technische Installaties en Unica gehoord over het goede werk van de Vrienden van Techniek. En dit verklaart volledig waarom de Technische Unie in deze regio inmiddels overtuigd vriend is geworden van de Vrienden van Techniek.”

Kennis halen en brengen
Gert denkt dat de samenwerking een wisselwerking zal bieden: “Ik verwacht dat we met de andere vrienden een wisselwerking kunnen opbouwen rond de vraag: hoe kunnen we jonge mensen enthousiasmeren voor het fantastische vak van techniek? Maar ook hopen we de opgebouwde kennis van de Vrienden van Techniek toe te passen in de wervingsactiviteiten van onze organisatie. In die zin kunnen we elkaar helpen door kennis te halen en te brengen.”

In direct contact met opleidingen
De Technische Unie, ook in Zwolle, onderhoudt nauwe banden met technische opleidingen. Gert: “Neem stagiaires, ook bij de Technische Unie geven we die ruim baan. Zoals met snuffelstages of stagiaires vanuit technische opleidingen vanuit de ROC’s. Ook hebben we studenten van Windesheim die hier hun afstudeeropdracht doen. Eveneens onderhouden we uitgebreide contacten met Deltion College. Kijk, stagiaires stellen fris van de lever vragen en maken je alert of je zelf als bedrijf nog wel actief én aantrekkelijk genoeg bent in je markt voor technisch talent om te komen werken.”

Praktische aanbeveling
De Vrienden van Techniek hebben een pittig Activiteitenprogramma en werken inmiddels samen met Techniekpact Regio Zwolle. Welke aanbevelingen uit zijn praktijk heeft Gert voor de Vrienden van Techniek? “Kijk naar de ouders van jongelui. Die stimuleren hun kinderen nog steeds om maar door te leren. Maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat al heel spoedig een goede vakman die zijn handen gebruikt, meer verdient dan iemand die is afgestudeerd van het HBO. Bij de Technische Unie hebben we daarom wervingsactiviteiten waarvoor we de jongelui uitnodigen, maar ook de ouders erbij halen. Zij zijn een belangrijke factor in het overtuigingsproces om voor techniek te kiezen.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!