"Tegen alle meisjes wil ik zeggen hoe leuk techniek is"

Mirjam Boer, 17 jaar, afgestudeerd leerling van het Greijdanus in Zwolle. “Tegen alle meisjes wil ik zeggen hoe leuk techniek is” Deze zomer is Mirjam Boer geslaagd voor haar diploma aan het VMBO van het Greijdanus in de richting techniek. Best wel bijzonder omdat meisjes nog altijd veruit in de minderheid zijn bij deze richting. Op de vraag hoeveel meisjes er in haar klas zaten, antwoordt Mirjam: “Ik zat maar met twee andere meisjes in de klas techniek.”

Mirjam Boer

Breed techniek
“Er zijn bij ons op school drie verschillende richtingen in de techniek: hout, elektro en metaal. Het was voor mij al snel duidelijk dat ik houtbewerking het leukste vond. Jammer genoeg had de examenopdracht niets met hout van doen, maar moesten we een lamp maken van metaal. Gelukkig heb ik die opdracht kunnen afsluiten met een zeven.”


Heb je altijd al interesse gehad in techniek?
“Nee, eerst helemaal niet”, vertelt Mirjam. “Ik vond het eerst vreselijk. In het derde jaar moest ik echt een richting gaan kiezen. De reden waarom ik techniek heb gekozen, was omdat deze docent zo enthousiast was. Ik dacht toen dat ik misschien ook wel docent techniek kon gaan worden. Maar later realiseerde ik mij dat ik de techniek van houtbewerking wel het allerleukste vond en vind. Wat mij zo aanspreekt in techniek? Dat je van eigenlijk iets wat niets is, iets kunt maken. Dus je gaat van niets iets functioneels maken.”

Snuffelstage bij Inris

Bij Inris (interieur en organisatie) in Oldebroek heeft Mirjam drie weken stage gelopen:

“Via via ben ik aan het adres van dit bedrijf gekomen. Wat mij betreft, had ik wel graag wat meer inhoud in deze stage willen hebben. Toch heb ik een indruk gekregen van hoe het er in een technisch bedrijf aan toegaat.”

Verder op het Cibap

“Ik ga nu de vierjarige opleiding Cibap in Zwolle volgen. Het eerste jaar is een oriënterend jaar, maar ik heb al gekozen voor de hout- en meubelopleiding. De afgelopen twee jaren heb ik veel brede kennis opgedaan over houtbewerking en daardoor ben ik vrij zeker van mijn keuze daar verder in te gaan. Ik wil echt heel graag meubelmaker worden. Hier ga ik ook leren om zelf een tekening te maken, contact te leggen en te onderhouden met klanten en uiteindelijk zelf ook de opdracht uitvoeren. Mijn droom is later zelf een eigen bedrijf te starten. Het allerleukste zou ik vinden voor mensen, die een boom in hun tuin hebben staan die om wat voor reden dan ook weg moet, een meubel te maken.”

Wat zou je willen zeggen tegen meisjes die nog een keuze op school moeten maken?

“Tegen alle meisjes wil ik zeggen hoe leuk techniek is. Je bent gewoon lekker bezig en leert iets wat je nooit gedacht had te leren. Als meisje kun je prima de richting techniek kiezen.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!