Terugblik Techniekplein 2015: Minder capaciteit, nóg meer inzet

Eén zaak staat voor Ferry te Wierik als een paal boven water als hij terugblikt op het recente Techniekplein 2015: “We zagen hetzelfde enthousiasme als voorgaande jaren. Zowel de bedrijven die er stonden als de vele bezoekers hebben ook deze editie als zeer positief ervaren. Je merkt eigenlijk dat je vanuit de techniek niet meer mag ontbreken op zo’n beurs. Het is inmiddels dé plek voor bewustwording bij de jeugd en het onderwijs als het gaat om de kansen die techniek biedt.”

Ferry geeft toe dat het elk jaar lastiger wordt om het budget rond te krijgen: “Daardoor hebben we dit jaar het Techniekplein moeten terugbrengen naar 100 m2. Dit heeft zelfs een enorm positieve impuls gegeven aan de saamhorigheid. Als je tot bijna de helft inkrimpt, met ook nog een bedrijf minder, is dat jammer. Maar wel heel positief was dat alle deelnemers extra hun schouders eronder hebben gezet om het toch door te laten gaan en te laten lagen. Ondanks de mindere gelden toonden alle deelnemers een enorme drive en spirit. Die focus was voor iedereen identiek: we moeten techniek promoten én dat blijven doen.”

Vooral meer belangstelling vanuit onderwijs

“Kijk je naar de doelgroep, dan zagen we nu, en ook vorig jaar al een beetje, dat er een ander publiek op het Techniekplein afkomt. Dat is een positief gevolg, denk ik, van het feit dat een externe organisatie de Onderwijsbeurs organiseert, waar het Techniekplein een onderdeel van uitmaakt. De andere jaren zagen we de jeugd en de ouders al komen, heel positief. Maar bij deze editie mochten we ook veel meer het onderwijs ontvangen. Wat dat betekent in mijn ogen? Dat er vanuit het onderwijs steeds meer belangstelling komt voor techniek. De begeleiders van leerlingen waren dit jaar meer en meer mensen vanuit het onderwijs. We hebben de indruk dat die kids dus steeds beter vanuit school begeleid worden naar het Techniekplein, naast de begeleiding vanuit de ouders. Al met al zijn we dit keer veel meer met professionals uit het mbo, maar vooral ook het vmbo, in gesprek geweest. Maar ook de jeugd en de ouders zijn er inmiddels heel goed van doordrongen, dat als je kiest voor techniek dit meer baanzekerheid geeft dan menig ander beroep.”

Toekomst

Uiteraard wil Ferry er ook in 2016 staan: “Maar de zorgen om de gelden nemen toe. Subsidies en wat bedrijven kunnen putten uit bedrijfstakfondsen worden ook elk jaar minder. Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om gelden te krijgen. De vraag of we er volgend jaar weer staan, is nu niet concreet te beantwoorden. Wij zijn er wel van overtuigd dat de regionale kracht van onze inzet op het Techniekplein écht het verschil maakt. Alle reden om er hard voor te vechten het Techniekplein opnieuw waar te maken. Ik heb er vertrouwen in dat het opnieuw zal lukken, maar in welke vorm weet ik nog niet. Aan de bereidwilligheid zal het niet liggen.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!