Tijdens de Worldskills ga ik er helemaal voor!

Julian van Lohuizen is 20 jaar en werd in mei overtuigend kampioen in de landelijke finale Skills Heroes van WorldSkills Netherlands. Deze prestatie op het onderdeel Sanitair- en Verwarmingsinstallaties scoorde hij namens Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Noord, Oost en Flevoland. Hij volgt zijn opleiding aan het Deltion College, woont in Wijthem en werkt bij Elders Totaalinstallateur in Raalte. Inmiddels stoomt Julian gestaag dóór en neemt hij op 14 t/m 19 oktober deel aan de WorldSkills in Abu Dhabi, het WK voor beroepen. Julian: “Mijn kansen? Ik vind het heel moeilijk de andere tegenstanders in te schatten, maar uiteraard ga ik wel mijn uiterste best doen. Of ik nu win of niet: het is op zichzelf al een hele mooie ervaring dat ik hieraan mee mag doen.”

Julian haalde tijdens de landelijke finale Skills Heroes een score van 555 punten waarmee hij de minimale eis van 530 punten om mee te mogen doen aan de wereldkampioenschappen ruimschoots overschreed. Hij vertegenwoordigt in Abu Dhabi Team NL met het beroep sanitaire- en verwarmingstechnicus. Julian stapt op 10 oktober op het vliegtuig en zal tijdens de wereldkampioenschappen een complete sanitaire installatie aanleggen zoals je die in elk Nederlands huis aantreft: “In grote lijnen weet ik wat de opdracht zal zijn. Wel kan ter plekke zo’n 30% daarvan gewijzigd worden, dat is natuurlijk spannend. Ze kijken daarmee hoe je met zo’n plotselinge aanpassing omgaat.”

Bréde voorbereiding
De WorldSkills bestaat uit wedstrijden op 51 vakgebieden met in totaal ruim 1300 deelnemers uit 76 landen. Julian: “Inmiddels ben ik hier al volop voor aan het oefenen zoals netjes en snel werken. Maar ik oefen niet alleen de technische vaardigheden, zoals spiegellassen en buigen, maar ook de toepassing van de Engelse taal in de praktijk van installatietechniek. Daarvoor krijg ik op het Deltion les. De opdrachten ontvang je namelijk in technisch Engels, dus dat moet je wel goed beheersen, los van je technische capaciteiten. Ook helpt die kennis je beter te communiceren met de mensen die je tegenkomt tijdens de WorkSkills in Abu Dhabi. Je kunt jezelf altijd weer verbeteren, dus wil ik nog sneller en beter worden. Want uiteraard wil ik zo goed mogelijk voorbereid aan de wereldkampioenschappen deelnemen!”

Ook leren omgaan met stress
Samen met Johan van Dijk van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk heeft Julian zich heel intensief voorbereid: “Als extra boost ging ik elke dinsdag bij hen trainen, samen met instructeur Jeroen de Klerk. Bijzonder is dan ook dat Johan als expert meegaat evenals Jeroen naar de WorldSkills in Abu Dhabi. Johan geeft mij bijvoorbeeld adviezen. Ook krijg ik begeleiding vanuit Team NL. We hebben bijvoorbeeld een bijeenkomst gehad om als deelnemers elkaar beter te leren kennen. Ook kregen we advies over hoe je mentaal om moet gaan met stress. Uiteraard ben ik blij dat mijn werkgever mij de kans geeft om mijn werk te combineren met extra trainingstijd. Zij denken heel constructief met mij mee. Eveneens gaan mijn ouders en zus naar Abu Dhabi om mij te supporten. Zelf zal ik al die tijd onderdeel vormen van Team NL.”

Leren combineren met werken
Julian: ”Installatietechniek spreekt mij enorm aan. Je doet geen dag hetzelfde. De ene dag ben ik met dakgoten bezig, maar de dag daarna monteer ik een ketel af. Ook heb ik al leidingwerk aangelegd voor een warmtepompinstallatie. Vooral die afwisseling maakt dat ik dit vak heb gekozen. Mijn leertraject bij Opleidingsbedrijf InstallatieWerk combineer ik met werken bij Elders Installatietechniek. Die combinatie bevalt mij prima. De wisselwerking tussen leren en werken is voor mij ideaal. Ik ben hier goed op mijn plek. En zoals ik al zei, Opleidingsbedrijf InstallatieWerk begeleidt mij heel goed. Johan van Dijk en Jeroen de Klerk komen zelf ook uit het installatievak dus zij weten heel goed waar zij over praten.”

Advies van Julian: kies voor variatie binnen de techniek
Na terugkomt uit Abu Dhabi, zal Julian gewoon weer de draad oppakken met het onderdeel Service & Onderhoud van zijn opleiding. Julian vindt overduidelijk zijn weg in de techniek en heeft hierin een bewuste en geslaagde keuze gemaakt. Wat zou hij andere jongeren willen adviseren die nog aan de vooravond van hun studiekeuze staan? “Techniek is heel breed en je hebt veel vrijheid. Maar ik adviseer wel binnen de breedheid van techniek een richting te kiezen die je variatie biedt in zowel je studie- als werkdag, zoals binnen de

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!