6 juni 2024 Voortgezet onderwijs, hbo en bedrijfsleven werken samen, doet u mee?

Het bedrijfsleven, vo-scholen en het hbo hebben gemerkt dat jongeren te weinig weten van mogelijkheden en maatschappelijk-economisch relevantie van werken in de techniek. We willen middelbare scholieren (havo- en vwo-bovenbouw) inspireren zodat ze bij het kiezen van een vervolgopleiding een gemotiveerde overweging kunnen maken om te kiezen voor een technische studie. Dat kan door hen zelf te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn.

Om een goede studiekeuze te maken en uiteindelijk als student succesvol te zijn, is het van belang dat een student niet alleen zichzelf goed kent, maar ook de mogelijkheden heeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Meer continuïteit in de inhoud van het onderwijs voor en na de overgang van vo naar hbo en begeleiding bij de overgang versoepelt het integratieproces. Een betere integratie verhoogt de kans op studentsucces. Om een vollediger en juister beeld van de mogelijkheden van techniek en technische studies te krijgen, streven we naar het realiseren van zo veel mogelijk betekenisvolle contextrijke ontmoetingen tussen leerlingen, studenten, docenten en professionals.

Trajecten

We willen jongeren bewust maken dat ze invloed hebben op hun leefomgeving in de regio Zwolle en omgeving door middel van het werken aan actuele vraagstukken binnen de verschillende technische opleidingen van Windesheim. We bieden de VO-leerlingen vier trajecten aan die variëren in de intensiviteit van de begeleiding:

  • Basistraject De leerlingen van de verschillende technasia en scholen met havo-p in de regio Zwolle krijgen de opdrachten van de verschillende technische bedrijven uit de regio aangeboden. De verschillende aangesloten bedrijven en organisaties delen via Windesheim hun contactgegevens met de leerlingen. De bedrijven/organisaties volgen in de expertrol de leerlingen. De leerlingen mogen gedurende het traject een bedrijfsbezoek brengen.
  • Extratraject Binnen het extratraject bieden we de jongeren naast het basistraject ook de mogelijkheid om in contact te komen met studenten van een specifieke opleiding die als experts leerlingen kunnen begeleiden tijdens de uitwerking van de maatschappelijke opdracht.
  • Plustraject Binnen het plustraject bieden we naast de bovenstaande begeleiding ook twee bijeenkomsten op Windesheim aan. De leerlingen krijgen bij de start van het traject een bijeenkomst op Windesheim om zo kennis te maken met de verschillende opdrachtgevers. Na afloop van het traject komen de jongeren terug op Windesheim om daar hun resultaten te presenteren aan de opdrachtgevers, experts en docenten van de verschillende opleidingen.
  • Intensieftraject Binnen het intensieftraject krijgen de leerlingen naast het bovenstaande gedurende het traject ook een expert bij hen in klas. Deze expert geeft de jongeren een minicollege en helpt ze op weg bij de opdrachten.
  • Vraag aan u!

    Wilt u en uw organisatie zich ook inzetten voor het inspireren van jongeren voor de techniek? Doe dan mee. De minimale samenwerking is dat er vanuit uw organisatie een opdracht/vraagstuk ontwikkeld wordt waar de jongeren mee aan de slag kunnen en dat er een mogelijkheid is tot een bedrijfsbezoek. Wilt u actiever deelnemen dan nodigen wij u graag bij ons op hogeschool Windesheim uit voor een 'opdrachtenmarkt' en om aanwezig te zijn bij de afsluitende 'presentaties'.

    Voor meer informatie kunt contact opnemen met Jantina Bremer, jm.bremer@windesheim.nl.

    Fotogallerij

    Actueel Waar werken we momenteel aan?

    Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

    Vrienden van Techniek

    Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

    Lees meer »
    Vrienden van Techniek

    TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

    Lees meer »
    Samen gaan we het maken!