17 maart 2022 Waarom stilzitten? De aanpak van Innovatiehub Salland.
Waarom stilzitten als het technisch talent zich niet vanzelf aan je bedrijfsdeur aandient? De Nijhof Groep in het Overijsselse Broekland is lid van de Vrienden van Techniek en sloeg alle handen proactief ineen met drie andere bouwtechnische bedrijven binnen Innovatiehub Salland. De eerste resultaten zijn er al: werving van talent op nieuwe manieren slaat aan.
Maureen Visser: “Sinds augustus 2021 ben ik als recruiter werkzaam voor Innovatiehub Salland, met de focus op nieuwe medewerkers voor onder andere de installatietechniek.” Innovatiehub Salland is een samenwerking tussen vier bouw-/technische bedrijven in de regio Salland: Nijhof Groep (met onder andere Nijhof Installatietechniek en Willemsen Installatie), Boerhof Projectinrichters, Onderhoudspartner Lenferink en Mensink Bouwbedrijf. Vier partners die elkaar complementair aanvullen in de bedrijfskolom. Maureen: “We profiteren sinds de oprichting in 2019 van elkaars kennis om gezamenlijk jonge talenten te binden, te boeien en te behouden voor de Sallandse bouwkolom. De focus ligt op zowel hbo- en wo-studenten als afgestudeerden uit onze regio. De vraag naar jong talent en de ambitie om te vernieuwen in de organisaties vormden de belangrijkste drijfveer voor de vier bedrijven om Innovatiehub Salland op te richten.”
De deuren wagenwijd open voor nieuwe ideeën
Maureen: “We bieden hbo- en wo-studenten stages, afstudeeropdrachten en traineeships aan binnen de bedrijven van Innovatiehub Salland. En zij mogen ook uit andere studierichtingen komen dan alleen techniek. Deze jonge mensen brengen nieuwe ideeën mee, verbeteren onze processen en stimuleren de deelnemende bedrijven om zich te blijven ontwikkelen.” Binnen Innovatiehub Salland zijn er ook medewerkers zoals Daphne Borger. Zij werkt voor Innovatiehub Salland als HR-adviseur: “We bieden hen ook innovatie challenges aan om binnen projecten met en van elkaar te leren.” Maar er is nog een voordeel, benadrukt Maureen: “Door talent hier kansen te bieden, behouden we hen voor de regio. We dienen hiermee dus ook een maatschappelijk doel.” Daphne: “Neem mijzelf als voorbeeld. Ik had dus nooit gedacht in een HR-functie te gaan werken in een bouwbedrijf om de hoek!”
Salland Tech Academy: basisopleiding van zes maanden
Daphne: “Binnen Innovatiehub Salland is de Nijhof Groep een grote partner, dus veel van mijn werk als HR-adviseur doe ik ook voor hen. Mijn focus? Voornamelijk opleiden en ontwikkelen. Talenten die we werven zoals monteurs in opleiding en zij-instromers geven we de kans om de Salland Tech Academy te doorlopen.” Maureen: “Deze academy op onze locatie in Broekland is een initiatief van de Nijhof Groep. Hier leiden we zowel de vaak wat oudere zij-instromers als jonge talenten op voor Willemsen Installatie en Nijhof Installatietechniek. Salland Tech Academy is voor hen dé weg naar een goed betaalde baan in de installatietechniek. In feite een interne opleiding van zes maanden, niet alleen voor schoolverlaters, maar ook voor ervaren krachten op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na die startopleiding kunnen ze in principe alle basishandelingen in de installatietechniek zelfstandig uitvoeren.”
Ideaal startpunt voor praktisch en theoretisch geschoolde mensen
Daphne: “Van vmbo tot hbo; Salland Tech Academy biedt iedereen een passende leerlijn van een half jaar met fijne collega’s, een goed salaris en zicht op een duurzame toekomst in de installatietechniek. Een ideaal startpunt voor praktisch geschoolde mensen die graag koers zetten richting een duurzame toekomst. We bereiden hen hier voor om in de installatiesector aan de slag te gaan. Deze opleiding hebben we samengesteld in samenwerking met de kennis van opleiders in de regio. We hebben bijvoorbeeld goede banden met de opleiders. Ook de interne kennis zoals vanuit onze werkplekbegeleiders en praktijkbegeleider is hierin verwerkt. De monteurs in opleiding bieden we een mooie mix aan tussen theorie- en praktijkopdrachten gebaseerd op modules. Deze coveren het hele werkveld, dus zowel elektrotechniek als installatietechniek.” Aanvullend op of gelijktijdig met de opleiding van zes maanden aan de Salland Tech Academy volgen de deelnemers vaak nog een BBL-traject.
Kansrijk Salland
Een mooi initiatief van Innovatiehub Salland is Kansrijk Salland. Daphne: “Kansrijk Salland helpt de deelnemers bij het ‘werkfit’ worden, dus op tijd komen, afspraken nakomen en meer. De deelnemers kunnen binnen Kansrijk Salland ontdekken wij zij leuk vinden. Vervolgens krijgen zij de mogelijkheid om uit te stromen naar één van de vier bedrijven binnen Kansrijk Salland, of in het netwerk van de hub-bedrijven.”
Strijd om de medewerker
Hoe zit het eigenlijk met de techniekvijver voor nieuwe medewerkers in Salland? Daphne: “We hebben landelijk gezien een iets hogere instroom van technisch talent op scholen.” Maureen: “Maar er zijn in Salland sowieso veel technische bedrijven gevestigd, dus de strijd om jong technisch talent is behoorlijk.” Toch is er geen interne competitie binnen de vier bedrijven die deelnemen aan Innovatiehub Salland om de potentieel nieuwe medewerkers die Daphne en Maureen vinden. Maureen: “Dat komt omdat elk bedrijf op een eigen discipline binnen de bouwkolom actief is. Daarnaast juichen alle deelnemende bedrijven het gewoon van harte toe als iemand kiest voor de techniek. Het gezamenlijke belang gaat boven eventuele concurrentie. Soms hebben we een kandidaat die toch niet past binnen de bedrijven van Innovatiehub Salland. Dan bellen we gewoon techniekbedrijven buiten de hub om te vragen of zij belangstelling voor deze kandidaat hebben. Zo doen we er alles aan om een talent binnen de regio technisch aan de slag te krijgen.” Daphne: “Vaak hoor je dat iedereen moet samenwerken binnen de techniek voor een goede instroom, maar merk je in de praktijk toch regelmatig een soort belangenverstrengeling. Daar stappen wij volledig overheen vanuit Innovatiehub Salland: elke nieuwe kandidaat voor de techniek, waar die ook werkt, is er één.”
Eerste resultaten zichtbaar
Inmiddels werpt Innovatiehub Salland zijn eerste vruchten af. Maureen: “Vinden en binden van talent zal altijd lastig blijven. Wel merken we dat we steeds meer zichtbaar worden op social media. Jong talent en zij-instromers beginnen ons gestaag beter te vinden.” Daphne: “De kunst is ook om mensen te bereiken die uit een compleet andere branche komen en die toch de techniek in zouden willen. We zien steeds meer dat we met de Salland Tech Academy een goede opleiding in de regio hebben neergezet. Die begint in toenemende mate als een magneet te werken. Op dit moment hebben we op de Salland Tech Academy voor Nijhof en Willemsen samen zo’n 12 monteurs in opleiding.”