We worden steeds meer een kenniseconomie, maar wat je bedenkt moet je nu eenmaal ook willen en kunnen maken

De Vrienden van Techniek mochten officieel TB Shipyards uit Kampen verwelkomen als nieuwe vriend. Toch liggen de samenwerkingslijnen er al langer. John van Mierlo, QHSE manager TB Shipyards: “We streven dezelfde doelen na, dus samenwerking ligt voor de hand.”

TB Shipyards

TB Shipyards Kampen is onderdeel van Thecla Bodewes Shipyards. Deze groep scheepswerven bestaat uit 2 reparatiewerven in Hasselt en Meppel, 2 nieuwbouwwerven in Kampen en Harlingen, Koseq (veegarmen ten behoeve van oliebestrijding) en Maritima Green Technology. John van Mierlo: “De kennis en vakmanschap van Thecla Bodewes Shipyards zijn onder andere gelegen in de rijke historie van het bedrijf.”

Altijd een extra stap in innovatie
TB Shipyards is gespecialiseerd in de nieuwbouw van lichtgewicht binnenvaartschepen, passagiersschepen en zeegaande kruiplijncoasters van maximaal 135 meter lengte. Van concept tot constructie, van design tot detail. John van Mierlo: “Samen zetten wij graag een extra stap in innovatie. Dit betekent dat wij steeds op zoek zijn naar perfectie. Dus stabiliteit, snelheid, energiereductie en duurzaamheid zijn onze speerpunten. Een goede balans tussen scheepsontwerp, constructie en bouw zorgt voor de toegevoegde waarde die TB Shipyards biedt. Wereldwijd neemt de vraag naar brandstofbesparende en duurzaam gebouwde schepen toe. Vanuit Zuid Amerika, China, Rusland en Europese landen ontvangen we opdrachten voor duwboten, sleepboten en wendbare passagiersschepen en veegarmen.”

Langere relatie met de Vrienden van Techniek
TB Shipyards is nu officieel Vriend van de Vrienden van Techniek, maar kent de stichting en haar activiteiten inhoudelijk al langer: “Het bedrijf Peters Shipyards uit Kampen ging in 2014 failliet, was op dat moment een vriend van de Vrienden van de Werktuigbouw. Thecla Bodewes heeft de werf van Peters in 2015 overgenomen en een aantal oud-medewerkers in dienst genomen. Vanuit die periode liggen er dus al contacten met de Vrienden van Techniek. Ook vanuit mijn vorige werkgever was ik betrokken bij de Vrienden van Techniek. Nu, vanuit TB Shipyards, onderstrepen we eveneens de doelstellingen van de Vrienden van Techniek en laten we dat op allerlei manieren actief blijken. Dit is nu officieel gemaakt met ons lidmaatschap, de meest logische stap als je ziet hoe we al langere tijd met elkaar samenwerken.”

Unieke personeelsituatie in scheepsbouw
John van Mierlo spreekt vanuit een bijzondere discipline, de scheepsbouw: “Deze tak van sport is in Nederland op dit moment nog niet heel florissant. Kijk naar IHC die voor de tweede keer reorganiseert. Dit betekent dat de druk op het vinden van goede vakmensen daardoor wat minder is. Toch verwachten we dat ook onze branche weer aantrekt en dit zal de vraag naar goede vakmensen alleen maar doen toenemen, in een tijd van een nog te geringe instroom naar technische studies en de aankomende grote uitstroom. Specifiek voor de scheepsvaart geldt dat we afhankelijk zijn van een groep inleenkrachten. Handig om de grote pieken en dalen op te vangen. Deze groep ervaren lassers, ijzerwerkers en scheepsbouwers trekt in Noordoost Nederland van project naar project. Maar nu zien we dat we allemaal weer wat meer werk in het vooruitzicht krijgen en zal de druk op deze kleine groep specialisten gestaag groter worden. Tegelijkertijd neemt de uitstroom toe en worden er nog steeds te weinig jongeren opgeleid in het metaalvak. Die simpele optelsom zal ook onze sector gaan doen kraken als het gaat om het voldoende in huis kunnen halen én houden van technische vakspecialisten. Dit maakt dat we de doelstellingen van de Vrienden van Techniek meer dan ooit onderschrijven.”

Positief over Techniek Experience
De Vrienden van Techniek stonden op 9 november en 10 november op de Onderwijsbeurs Noordoost in de Zwolse IJsselhallen met een stand genaamd Techniek Experience. Met als doel jongeren bewust te maken van de opleidings-, beroeps- en carrièremogelijkheden die de technische sector rijk is. Samen met het regionale onderwijs waren interactieve techniekworkshops uitgewerkt. Ook TB Shipyards was van de partij en John van Mierlo blikt positief terug: “Vanuit ons vakgebied laten we graag heel visueel, aanschouwelijk en praktisch zien aan jongeren wat de mogelijkheden zijn in de techniek. De Techniek Experience trekt veel jongeren die nog niet weten welke studie ze willen kiezen. Vanuit onze ervaring kunnen we hen proberen te interesseren voor de scheepsbouw en het metaalvak. Maar bovenal onderstrepen we het algemene doel om hen überhaupt te interesseren voor techniek. Tijdens de Techniek Experience mochten ze de onderdelen van een klein ankertje in elkaar lassen en het resultaat meenemen naar huis. Je merkt dan altijd weer dat jongeren door écht iets te doen met techniek er ineens door geraakt kunnen worden. Ook hebben we laten zien hoe tegenwoordig het ontwerpproces voor schepen plaatsvindt door middel van 3D tekenpakketten. Met een muis konden zij digitaal daar doorheen ‘wandelen’ en zien hoe een te bouwen schip er van binnen uit ziet. Bedoeld om interesse te wekken voor het ontwerpen en de engineering van schepen.” Klik hier voor een overzicht van de activiteit inclusief foto impressie.

Nóg meer nieuwe vrienden altijd welkom
John van Mierlo: “Het is cruciaal dat we in Nederland ook onze maakindustrie overeind houden. Toegegeven, we worden steeds meer een kenniseconomie, maar wat je bedenkt moet je nu eenmaal ook willen en kunnen maken. Daar hebben we technische vakmensen voor nodig. Ook pleit ik ervoor dat wat we bedenken en vervolgens maken met zoveel mogelijk eigen vakmensen moeten doen, en niet door alsmaar vakmensen uit het buitenland te halen. Maar dat betekent enerzijds dat je nóg meer jongeren opleidt voor technische beroepen en anderzijds dat je zij-instromers maximaal efficiënt heropleidt voor de technische branche. En dat moet ook versneld, anders valt er een te groot gat tussen werven en opleiding en daadwerkelijk aan de slag gaan in de techniek. De Vrienden van Techniek focussen op al deze doelen, daarom zijn wij Vriend geworden en ik nodig alle andere technische bedrijven in Zwolle en ruime regio uit dat ook te overwegen. Samen staan we sterker!”

Interesse in TB Shipyards?
Kijkt u dan op www.tbshipyards.com.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!