Werkzoekenden geselecteerd voor opleidingstraject technische installatiebranche

Ook bedrijven in de technische installatiebranche staan te springen om nieuwe werknemers. Enerzijds komen zij vanuit de aanwas van jongeren die voor dit mooie vak kiezen. Vooral Opleidingsbedrijf InstallatieWerk speelt in de opleiding van hen een belangrijke rol. Recent zijn vijf werkzoekenden geselecteerd voor een opleidingstraject in de technische installatiebranche.

De geselecteerde kandidaten zijn tussen de 25-50 jaar. De scholing wordt verzorgd door Opleidingsbedrijf InstallatieWerk. Dit noemen we voorschakeltrajecten die zijn mogelijk gemaakt dankzij het Sectorplan van de Technische Installatiebranche samen met het UWV. Het sectorplan wordt uitgevoerd door Metechnica in opdracht van OTIB. Deze trajecten zijn gericht op het opleiden van groepen werkzoekenden om hen voor te bereiden op een arbeidsplaats in de technische installatiebranche.

Nauwe samenwerking betrokken partijen
Vanuit deze laatste invalshoek, gestimuleerd door het Sectorplan van OTIB, zijn recent vijf werkzoekenden geselecteerd. Hierin is nauw samengewerkt tussen het UWV, OTIB en Opleidingsbedrijf InstallatieWerk. Johan van Dijk is hier namens Opleidingsbedrijf InstallatieWerk bij betrokken: “Naast de technische opleiding krijgen bij deze kandidaten vooral de sociale vaardigheden alle aandacht. Deze kandidaten zijn na een grondige intake geselecteerd bij het Opleidingsbedrijf InstallatieWerk in Zwolle voor een opleidingstraject van acht weken. Die opleiding vindt plaats in het opleidingscentrum van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk bij het Kennisportaal in Genemuiden. Opleidingsbedrijf InstallatieWerk heeft speciaal daarvoor een praktijkopleider installatietechniek vrijgemaakt. Hij leert hen daar de basisvaardigheden en de technische kneepjes van het vak. Mijn rol lag meer in het begin, dus bij de intake van de kandidaten, het inrichten van het leerproces en het begeleiden van de praktijkopleider.” De intake van de kandidaten is uitgevoerd door Johan van Dijk van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk en Janine Northausen, arbeidsmarktcoach bij Metechnica.

Groot accent op sociale vaardigheden
Uiteraard is bij de selectie scherp beoordeeld of deze kandidaten überhaupt geschikt zijn om aan een dergelijk traject deel te nemen. Johan: ”Het is een ander slag mensen dan onze reguliere leerlingen van het vmbo. Het zijn volwassenen die vaak al een heel leven achter de rug hebben. Deze kandidaten, van tussen de 25 en 50 jaar, hebben uiteenlopende achtergronden en springen feitelijk in het diepe. Maar ergens in hun achtergrond hebben ze wel een link met de bouw. We kijken niet alleen goed naar hun capaciteiten om technische vaardigheden aan te leren, maar vooral ook naar een goede werkhouding, mentaliteit en sociale vaardigheden. Ze gaan in die acht weken drie dagen per week naar school en één van die drie dagen besteden we heel specifiek aan hun sociale vaardigheden. We maken hen duidelijk wat er van hen in de bouw wordt verwacht. Hoe gedraag je je daar op een manier die door je overige collega’s en leidinggevenden wordt geaccepteerd? Deze dag sociale training wordt gegeven door het externe bureau Bekensteyn.”

Stage lopen bij installatietechnische bedrijven
Naast de drie genoemde dagen, lopen de kandidaten tijdens de twee andere dagen in de week stage bij installatietechnische bedrijven waar Opleidingsbedrijf InstallatieWerk contact mee heeft. Johan: “Deze bedrijven zijn geselecteerd in overleg met Opleidingsbedrijf InstallatieWerk en benaderd door Janine Northausen. Zij heeft een toelichting op het sectorplan van OTIB gegeven. Uiteraard hadden deze ondernemers wat scepsis aan het begin, maar we hopen die bij hen te overwinnen met dit project. De insteek is vanuit het UWV dat deze bedrijven de kandidaten na de stage in principe een kans geven op werk. Ik heb tegen deze kandidaten bij de start dan ook gezegd dat zij via dit project hun eigen toekomst kunnen helpen bepalen. De wil en inzet van deze kandidaten in dit project zijn mede doorslaggevend voor hun succes in de maatschappij.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!