Wij zien dat onze aanpak voor werkbemiddeling in de technische installatiebranche wérkt!

Janine Northausen is arbeidsmarktcoach bij Metechnica. Zij brengt werkgevers en werkzoekenden in de technische sector bij elkaar: “Ik werk specifiek voor de regio IJsselvechtstreek, Twente en Noord-Oostpolder. Mijn doel is zowel instroombevordering als het behouden van vakmanschap in de technische installatiebranche. Ik benadruk graag dat onze bemiddeling voor zowel werkgevers als werknemers geheel kosteloos is.”

Janine Northausen

Metechnica is een toonaangevend en professioneel arbeidsbemiddelingsbureau binnen de branche Metaal en Techniek. Deze uiterst actieve organisatie opereert landelijk en zet in totaal 13 regionale arbeidsmarktcoaches, drie senior marktcoaches en één landelijk overkoepelende arbeidsmarktcoach in. Metechnica heeft als doel om de technische arbeidsmarkt dynamischer en toekomstbestendiger te maken. Janine: “Wij werken in opdracht van verschillende technische branches. Onze arbeidsmarktcoaches, waarvan ik er één ben, zijn dagelijks voor onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners op pad. Hierbij hebben wij contact met diverse arbeidsmarktpartijen, werkgevers, werknemers en werkzoekenden, maar ook met UWV en gemeenten. Het verkrijgen van geschikte of geschikt te maken kandidaten voor de installatiebranche is een uitdaging die gezamenlijk met UWV en gemeenten opgepakt zal moeten worden.”

Uitvoering op basis van sectorplan
De arbeidsmarktcoaches werken zoals gezegd regionaal en weten dus heel goed waar vraag en aanbod zich bevinden. Ze kunnen snel inspelen op ontwikkelingen in de sector. Janine: “Om werkgelegenheid in de branche te stimuleren en het behoud van vakmanschap te waarborgen, is door OTIB het Sectorplan voor de technische installatiebranche ontwikkeld. Met dit sectorplan krijgen bedrijven extra handvatten aangereikt om werk te maken van persoonlijke ontwikkeling, vakmanschap te versterken en vaktalenten te behouden. Ik voer in mijn werk het sectorplan dus concreet uit. Daarbij ondersteun ik zowel werknemers alsook werkgevers bij het invullen van vacatures op het gebied van krapteberoepen in de installatiebranche. Deze zijn door het UWV benoemd. Denk onder andere aan loodgieters, installatiemonteurs, koelmonteurs, engineers en werkvoorbereiders. Potentiële kandidaten probeer ik zo passend mogelijk te plaatsen. Ook hebben we de beschikking over budgetten om de plaatsing van kandidaten te bevorderen op basis van gerichte, aanvullende scholing. In dit licht kunnen we ook een assessment inzetten om te beoordelen of er voor een specifieke kandidaat nog bijscholing nodig is.”

Toename van vacatures
Janine merkt dat sinds september 2015 het aantal openstaande vacatures in de technische installatiebranche behoorlijk groeit: “De mensen die wij weer aan het werk krijgen, zijn zeer positief over de kans die zij geboden krijgen om weer in te stromen, eventueel ondersteund door een stukje opleiding. OTIB is hierin onze opleidingspartner. We zien dat onze aanpak werkt. Ook hebben we succes met een groepsproject waarin we een tiental koelmonteurs opleiden, die daarna direct doorstromen naar het technische bedrijfsleven. Daarnaast hebben we een project waarin we monteurs specifiek voor beveiliging opleiden. Ook pakken we regionaal initiatieven op om, samen met het UWV, mensen op te leiden tot installatiemonteur.”

Koersen op duurzame instroom
Metechnica werkt met drie doelgroepen werkzoekenden: zij-instromers uit een totaal andere sector, mensen die al werken in deze specifieke sector maar willen of moeten wisselen van baan én mensen die men wil laten instromen vanuit een uitkeringssituatie. Eenmaal geplaatste kandidaten worden belangstellend gevolgd. Janine: “We koersen op duurzame uitstroom en houden de vinger aan de pols bij de geplaatste kandidaat.”

Uitstekende samenwerking in de regio
Tot slot: welke trends ziet Janine specifiek in haar regio IJsselvechtstreek, Twente en Noord-Oostpolder? “Wat specifiek in deze regio eruit springt, is dat vooral de samenwerking met heel veel partijen uiterst positief en constructief is. Ook pakken we projecten op met regionale partijen”, besluit Janine.

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

MAKERSFESTIVAL IN ZWOLLE EEN GROOT SUCCES

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Input techniek activiteiten regio Zwolle

Lees meer »
Vrienden van Techniek

EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

Lees meer »
Samen gaan we het maken!