26 mei 2020 ​Wow…werken aan Wereldmerken met Zwolse roots.

Dé technologische trigger voor de jeugd! Onze jongeren zijn gék op technologie. Ook in Zwolle en omgeving. Dag en nacht zijn ze in de weer met smartphones, gamen ze geavanceerd via internet met vriendjes in Australië en bedienen ze moeiteloos het dashboard in de Tesla van pa of ma. Ze kennen alle wereldmerken, nemen met minder geen genoegen en lepelen uit het hoofd de laatste state-of-the-art hightech op. Die fixatie op mondiale merken is dé trigger om de jeugd te inspireren om te kiezen voor een techniekstudie. Hoe? Door jong talent ervan te doordringen dat wereldmerken soms beginnen in…Zwolle en omgeving!

‘Hidden champions’ helpen wereldmerken
Zelfs de bekendste wereldmerken kunnen niet zonder steun van lokale toeleveranciers. Neem de iPhone. De supercamera in deze smartphone komt van een gespecialiseerde leverancier, ergens in de wereld. Ook in onze regio Zwolle en omstreken vind je deze ‘hidden champions’. Zoals de VMI Group in Epe. Zij leveren mondiaal bandenmachines waarmee elke A-merk autoband wordt gemaakt. Of neem Broshuis uit Kampen. Zij maken de trailers waarmee de Amerikaanse defensie al haar industriële materieel vervoert. Stoer toch? En bijna niemand die het weet…

IJzersterke troef
Als we jonge mensen ervan doordringen dat hun favoriete wereldmerken soms Zwolse roots hebben, dan hebben we een ijzersterke troef in handen. Want dan zeggen we heel cool: Hé, wist je dat wij in Zwolle en regio wereldmerken helpen maken?” Dit argument raakt hen direct in hun hart en hoofd en maakt één emotie los: daar wil ik bij horen! Jonge mensen krijgen zo in de gaten dat wereldmerken soms gewoon in Zwolle en regio starten, in hun eigen omgeving! Hoe leuk is het niet om daaraan te mogen bijdragen? Eerst via een technische studie en dan via werk? Dan kunnen ze thuis, op de sportclub en in de kroeg zeggen: “Oh ja, gaaf merk. Wist je dat wij hier in de regio...blablabla?”

Denk na & doe mee
Daarom roepen we al onze bevriende bedrijven in Zwolle en omstreken op om heel diep na te denken. De kernvraag? Maakt u een deelproduct of component dat zijn weg vindt naar een supergaaf technologisch eindproduct? Misschien wel een wereldmerk? Zie die vraag ruim en wees niet te bescheiden. Het kan een onderdeel zijn van een product of een machine die iets helpt maken voor een wereldmerk. Want wellicht bent u ook zo’n hidden champion! Of misschien levert u zelf niet zo’n bijdrage, maar kent u collega-bedrijven in de regio die dat wel doen.

Tip ons!
Laat het de Vrienden van Techniek weten als deze oproep bij u een lampje laat branden. Uiteraard gaan we secuur en discreet om met uw aanmelding. In nauw overleg stemmen we af hoe wij uw bijdrage aan wereldmerken kunnen communiceren met jongeren in Zwolle en omgeving. Uiteraard altijd volgens uw spelregels. Bijvoorbeeld via een bedrijfsbezoek of gastcollege. Want niet alleen ú bent misschien een hidden champion: onder onze regionale jeugd willen we ook de technische hidden champions wakker maken!

Laat ons weten welke wereldmerken u helpt maken via info@vvei.nl

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

STO Zwolle: uitdagende start, inmiddels goed op stoom

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Framing en beeldvorming rondom Techniek

Lees meer »
Vrienden van Techniek

eL-Tec Elektrotechnologie: magneet voor jong technisch talent

Lees meer »
Samen gaan we het maken!