21 november 2018 Zeer geslaagde Techniek Experience: hoge opkomst, grote betrokkenheid

Op 7 en 8 november vond de 25ste editie van Onderwijsbeurs Noordoost plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Mede dankzij de deelname van meerdere bedrijven vanuit de Vrienden van Techniek aan de Techniek Experience kijken wij terug op een zeer geslaagd evenement. Tom Niens, Service Manager van Robertpack, blikt ook positief terug: “Op diverse manieren werden jongeren getriggerd om warm te lopen voor techniek.”

Het was een drukbezochte Techniek Experience met op woensdag 6.388 en op donderdag 6.624 bezoekers, wat een totaal maakt van 13.012 unieke bezoekers! Tom: “De deelnemende collega-bedrijven voelden elkaar goed aan. Zij vulden elkaar aan in wat men presenteerde en wilde laten zien. In die zin stimuleren wij ook elkaar, we kennen elkaar goed.”

Uitdagende doe-activiteiten

Een magneet was ook de doe-activiteit. Tom: “Deelnemers konden een auto of een bootje samenstellen van plaatstaal. Met behulp van een robotapplicatie die een spinner kan assembleren, konden bezoekers zelf hun spinner samenstellen. Die werd vervolgens door een robot gebouwd. Ook kregen bezoekers een pen overhandigd door bij de robot op een knop te drukken. Verder was er nog een film waarin techniek werd uitgelegd en mochten deelnemers lassen. Kortom, diverse activiteiten waar weloverwogen voor is gekozen. Voor mijn gevoel was er weer veel belangstelling voor deze Techniek Experience.”

Verschillende stadia van interesse

Tom zelf sprak met verschillende bezoekers over techniek: “Sommigen hebben al interesse voor techniek en een toekomst daarin. Maar ook mensen die nog niet over deze richting hebben nagedacht konden zien wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met techniek. Voor veel jonge mensen is techniek iets wat zich afspeelt achter grote muren van fabrieken en dus moeilijk zichtbaar. Ook hen hebben we toch inspirerend kennis laten maken met de mogelijkheden.”

Van abstract naar praktisch en duidelijk

De kracht van de Techniek Experience volgens Tom? “Vooral het inzichtelijk maken van alle mogelijkheden die de techniek biedt, toegelicht vanuit de praktijk. Op diverse manieren werden jongeren getriggerd om warm te lopen voor techniek. In die missie zijn we in ieder geval wat mij betreft wederom geslaagd. Met gebruik van diverse materialen en activiteiten werd het abstracte woord “techniek” praktisch duidelijk gemaakt aan de hand van voorbeelden.”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Succesvolle TechniekExperience 2019

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Enexishuis, Techniekmagneet voor scholen

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Sterk Techniekonderwijs in de regio

Lees meer »
Samen gaan we het maken!