24 november 2023 EERSTE OPEN BEDRIJVENDAG MARSLANDEN SMAAKT NAAR MEER

De eerste Open Bedrijvendag Marslanden was een succes. Zo kijkt de organiserende Ondernemersclub Marslanden (OCM) terug op de dag, die op 11 november plaatsvond. 24 bedrijven op het Zwolse bedrijventerrein openden hun deuren voor geïnteresseerden. “Het aantal bezoekers had wat hoger gekund”, vertelt Richard Bredewold van de OCM. “Maar de deelnemers kijken er goed op terug, met voldoende aandacht voor hun bedrijf.”

Het initiatief tot de Open Bedrijvendag maakt deel uit van een ‘plan 2.0’, dat de 50-jarige OCM heeft voor de Marslanden. Daar hoort ook het scherper stellen van de identiteit van deze ‘ondernemersclub’ bij. “50 jaar geleden was de term ‘club’ misschien een goed idee”, vertelt Bredewold. “Maar daardoor denken veel ondernemingen nu dat het een netwerkclub is. Terwijl we echt een vereniging zijn, die bedrijven vertegenwoordigt en hun belangen behartigt. We zijn ons daarom gaan herijken.”

Ledenwerving

Ook volgde een uitgebreide ledenwervingsactie voor de OCM. Want op de Marslanden zijn 840 bedrijven gevestigd, waarvan er ‘slechts’ 170 lid waren. Inmiddels zijn dat er bijna 250. “Het doel was om de verbinding met elkaar te zoeken en zoveel mogelijk bedrijven te betrekken bij de OCM”, aldus Bredewold. “Die verbinding zoeken we ook met de Open Bedrijvendag. We mogen wel wat trotser zijn op de mooie bedrijven die hier zitten. Door deze open te stellen, laten we dat zien.”

Personeelstekort

Tegelijkertijd is Open Bedrijvendag een prima gelegenheid om je bedrijf te presenteren aan potentieel nieuwe medewerkers. “Het vinden van goed personeel is een thema dat bij alle bedrijven speelt”, legt Bredewold uit. “Onder de bezoekers waren dan ook mensen die een (nieuwe) baan of een stageplek zochten.”

Maar ook andere geïnteresseerden kwamen op de dag af. “Zo maakte X-ICT er bijvoorbeeld een echte familie- en vriendendag voor personeel van. En HiTec, dat machines maakt om hamburgers mee te maken, bakte deze dag zelf zo’n 400 hamburgers. Ook dat leverde veel bezoekers op.”

Vrienden van Techniek

In totaal deden 24 bedrijven mee, in de sectoren techniek, recreatie, houtbewerking, reclame en automotive. “Het was ook heel prettig dat de Vrienden van Techniek mee wilden werken”, benadrukt Bredewold. “Daardoor hadden we meteen al een mooi aantal toezeggingen. Voor deze editie stelden we een technische route samen van de deelnemende technische bedrijven. Als je dan een opleiding in techniek doet, kon je alle bederijven makkelijk langs.”

Editie 2024?

De organisatie wil volgend jaar nog meer specifieke bedrijvenroutes samenstellen. Want ja, die tweede editie komt er (op 2 of 9 november 2024). Bredewold: “Het algehele gevoel is dat het een heel geslaagde dag was. Het was goed om de Marslanden en de afzonderlijke bedrijven beter op de kaart te zetten. En om reuring te creëren. Die tweede editie komt er dus zeker.”

Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Twee nieuwe bedrijven bij de Vrienden van Techniek geven hun visie:

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Voortgezet onderwijs, hbo en bedrijfsleven werken samen, doet u mee?

Lees meer »
Samen gaan we het maken!