8 december 2021 Energiewacht, een hernieuwde kennismaking

​Bart Otten, recruiter bij Energiewacht: “We merken dat techniekstudenten Energiewacht een interessant bedrijf vinden om voor te werken” Energiewacht is sinds kort een bundeling van de bedrijven Energiewacht Groep, Geas Energiewacht en Energiewacht. Eén bedrijf onder één naam dat geheel Noord-Oost Nederland bedient met ongeveer 1.000 medewerkers. Een uitdagende bedrijfstransitie die veel voordelen biedt voor de energietransitie. Energiewacht is ook lid van de Vrienden van Techniek. Bart Otten is recruiter bij Energiewacht: “We betrekken studenten bij ons werk op het vlak van verduurzamen. In onze werving & selectie merken we hiervan de voordelen.”

Bart: “Energiewacht helpt klanten in het nemen van een volgende stap bij hun persoonlijke energietransitie door de inzet van ons vakmanschap. Wij streven ernaar de nummer 1 verduurzamingspartner in Nederland te zijn. Hier ligt voor de toekomst een enorme uitdaging, gestimuleerd door het klimaatakkoord van de Nederlandse overheid.” Vanuit haar maatschappelijke inzet wil Energiewacht hier fors aan bijdragen, benadrukt Bart: “Wij helpen onze klanten bij hun persoonlijke energietransitie. Dit doen we door betrouwbaar en realistisch energieadvies en het installeren van nieuwe producten zoals CV-ketels, zonnepanelen, ventilatie, airco’s en warmtepompen.” Kortom, een totaalaanbieder van energie-oplossingen op één vertrouwd adres.

Rijkgeschakeerde doelgroepen
Met een rijkgeschakeerd palet aan producten en diensten bedient Energiewacht meerdere doelgroepen. Bart: “Onze klanten zijn particuliere huishoudens en de zakelijke markt bestaande uit woningbouwverenigingen, vastgoedbeleggers en MKB-bedrijven. Naast ons hoofdkantoor in Zwolle zijn we regionaal (in heel Noord-Oost Nederland) vertegenwoordigd in 13 vestigingen en dus altijd dichtbij onze klanten. Daardoor is er altijd een monteur of adviseur bij de klant in de buurt in Noord-Oost Nederland. Lokaal en dichtbij blijft belangrijk voor ons, ook na de fusie. Met de samenvoeging hebben we ook installatie(techniek) aan onze services & diensten en producten toegevoegd. Wij kunnen de klanten helpen bij al hun energievraagstukken. Nu alles op één vertrouwd adres”.

Kennisverdieping in eigen opleidingscentra
Op het vlak van duurzaamheid in relatie tot energie gaan de technische ontwikkelingen razendsnel, benadrukt Bart: “We hebben twee eigen opleidingscentra in Assen en Enschede. Alles staat hier instructie gereed, van traditionele ketels tot en met de meest moderne innovaties. Hier leiden we onze medewerkers op voor de toekomst. Wil een medewerker zich bijvoorbeeld ontwikkelen in warmtepompen? Dan kan hij of zij hier zelf sleutelen in onze opleidingscentra en zich zo verbreden en verdiepen, onder begeleiding van onze eigen instructeurs. En wil een collega zijn of haar STEK-diploma halen? Dan is dat ook mogelijk.”

Breed netwerk met opleiders en kenniscentra
Daarnaast onderhoudt Energiewacht nauwe banden vanuit een innovatief en groot netwerk met hogescholen en universiteiten. Bart: “Zij komen bij ons langs, onderzoeken innovaties en samen delen we kennis. Een zaak van brengen en halen. De samen met deze opleidingen opgedane kennis op het vlak van innovatieve verduurzaming komt rechtstreeks naar onze monteurs, en dus ook klanten, toe via onze twee eigen opleidingscentra.”

Studenten als toekomstige medewerkers
Energiewacht komt door dit netwerk rechtstreeks in contact met jonge, veelbelovende technische studenten. Bart: “Zij zien zo in de praktijk wat ons werk inhoudt, waar onze vernieuwing zit en wat we hen kunnen bieden als zij eventueel bij Energiewacht komen werken. Zo hopen we bij te dragen aan het aantrekkelijk maken van onze organisatie voor technisch talent. Sterker nog: studenten benaderen ons met de vraag of ze bij ons mogen werken omdat zij goede verhalen over ons hebben gehoord tijdens hun opleiding. We zien dat het permanent investeren in onze goede naam, ook in de onderzoekswereld, zo zijn vruchten afwerpt op het vlak van werving en selectie.” Naast het hbo en de universitaire wereld opent Energiewacht ook haar deuren wagenwijd voor het mbo. Bart: “BBL’ers en BOL’ers zijn meer dan welkom. Aan hen houden we regelmatig goede collega’s over.” En meer vrouwen in de techniek bij Energiewacht? Bart: “We hebben onder andere in de vestiging in Enschede nu een vrouwelijke monteur aan het werk. We doen er graag van alles aan om dat aantal te laten groeien. Er is op dit vlak in Nederland al heel veel inzet gepleegd en we hopen dat dat in de toekomst zijn vruchten afwerpt.”

Werving en selectie: blikveld verleggen
Bart ziet dat het sowieso voor de technische sector een uitdaging is om nieuwe medewerkers te werven: “90% instroom uit de techniek komt inmiddels uit zij-instroom of vanuit opleiden. Het is dus voor onze werving en selectie heel belangrijk om ons blikveld te verleggen. Daarom besteden we veel aandacht aan opleiden, omscholen, bijscholen en zij-instroom. Maar dat geldt voor de hele branche. Iedereen moet meebewegen om tegemoet te komen aan de grote uitdagingen die we zien op het vlak van personeelswerving. We zijn ook lid van allerlei instanties op dit vlak en werken dus samen met scholen zodat we midden in de markt staan. Maar ik pleit er nogmaals voor dat dit een issue is dat we als branche ook gezamenlijk moeten oppakken.” Energiewacht is lid van de Vrienden van Techniek. Bart: “Door de transitie die we doormaken hebben we nu een dekking in heel Noord-Oost Nederland. De Vrienden van Techniek zijn actief in Zwolle en Omstreken, in een deel van ons verzorgingsgebied. Toch neemt dit niet weg dat er op termijn mooie mogelijkheden in de samenwerking kunnen ontstaan.”

Transitie naar nieuw uit te stralen eenheid
Zoals gezegd: Energiewacht Groep, Geas Energiewacht en Energiewacht gaan sinds kort gezamenlijk verder onder de vlag van Energiewacht. Bart: “We stralen die nieuwe eenheid graag uit. Natuurlijk heeft elk bedrijfsonderdeel vanuit de oorsprong zijn eigen cultuur en daar moet en kan ook ruimte voor zijn. Uiteindelijk groeien we samen op een organische manier naar een gezamenlijke cultuur toe. Dit alles gesteund door een stevige organisatie die arbeids- en werkvoorwaardelijk alle zaken goed regelt waardoor iedereen ongestoord en professioneel zijn werk kan doen. Vooral ook omdat we inmiddels heel veel zaken efficiënt hebben gedigitaliseerd. En voor alle collega’s geldt nog steeds onze open cultuur: is er iets? Zeg het dan gerust. Alles is bespreekbaar. We willen graag dan onze medewerkers goed in hun vel zitten en dragen daar graag aan bij.” Daarnaast slaagt Energiewacht er goed in haar monteurs niet alleen op technisch vlak up-to-date te houden, maar ook communicatief. Bart: “De zachte factoren in de omgang met klanten worden steeds belangrijker. Dat heeft ook te maken met de enorme toename in mogelijkheden op het gebied van verduurzamen. Wij merken dat de klant behoefte heeft aan goede uitleg en toelichting. Energiewacht heeft alles onder één dak en kan als specialist de klant met realistisch advies helpen welke stappen zij kunnen nemen in de verduurzaming.”

Plezier in het werk als recruiter
Tot slot: Bart is recruiter, een bijzonder vak. Hoe ervaart hij dit? “De essentie van recruiten voor mij is als alle betrokkenen blij zijn. Laatst kreeg ik een appje van een leerling-installateur uit Deventer dat hij helemaal op zijn plek zat. Daar word ik enorm blij van. Dus het gaat bij mij natuurlijk ook om het proces aan de voorzijde, dus als iemand wordt aangenomen, maar vooral haal ik mijn werkplezier als de match in de praktijk blijkt te slagen en beklijft. Ook hier koersen we dus op duurzaamheid!”

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Onderwijsbeurs Noordoost – Techniek Experience

Lees meer »
Vrienden van Techniek

Voorstellen nieuwe secretaris, Tom Niens (Robertpack)

Lees meer »
Samen gaan we het maken!