"In de techniek kun je heel veel bereiken"
Linda Brunsveld is jong, vrouw en gedreven elektromonteur. Een voorbeeld voor ons vak én de toekomst. Speciaal voor deze nieuwsbrief van Vrienden van Techniek vertelt zij over haar motieven: ”Dit is werk met toekomst.”
Waneer is je belangstelling voor techniek ontstaan?
“Al jong. Ik heb heel veel interesses en wilde eigenlijk allround technicus worden. Maar daarbinnen trok elektrotechniek mij het meest. Mijn instelling is: wat het moeilijkste is, doe ik als eerste en dat is elektrotechniek. Later kan ik dan altijd binnen techniek alsnog voor richtingen kiezen die ik makkelijker, maar ook interessant vind.”
Maakte jouw keuze voor techniek ook uit of je er later een baan in zou kunnen vinden?
“Eigenlijk niet. Ik heb gedaan wat ik leuk vind. Vanuit de instelling dat als ik het vak leuk vind en enthousiasme uitstraal, bedrijven dat herkennen en waarderen en je een kans willen geven.”
Wat doe je op dit moment?
“Ik ben op mijn 15e gaan werken en ben nu 23. Onlangs ben ik van baan veranderd. Eerder werkte ik bij eL-Tec en nu bij TDC, onderdeel van ITM Group, als elektromonteur. Mijn basis is de opleiding EIPS. Dat staat voor elektrotechnische industriële producten en systemen. Daarnaast heb ik de opleiding leidinggevend monteur gevolgd. Beide opleidingen heb ik op het Deltion gedaan.”
Is de praktijk zoals je die op school kreeg beschreven?
“Ja, wat ik in gedachten had, is eigenlijk wel uitgekomen in de praktijk. Dat komt ook omdat er bijvoorbeeld heel hard door Vrienden van Techniek wordt gewerkt aan een betere aansluiting tussen het onderwijs en het technische bedrijfsleven. Ik hoop ook in mijn nieuwe baan verder te kunnen groeien en daar doe ik mijn best voor. Ik wil wel graag weer gaan studeren, maar concentreer mij eerst op mijn nieuwe baan om te laten zien wat ik kan. Als ze mij een studie aanbieden, sla ik die zeker niet af.”
Je geeft gastlessen. Hoe zit dat?
“Ik kwam in aanraking met het VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Deze organisatie zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Zij hebben mij gevraagd een gastles te geven op een basisschool, nu inmiddels al vier keer. Ik sta voor de klas, vertel over mijn beroep en de kinderen kunnen vragen stellen. Ook heb ik op de Techniekbeurs techniek gepromoot en heb ik ook op aan andere school daarover verteld. Waarbij leerlingen in groepjes in 10 minuten enthousiast werden gemaakt voor techniek.”
Waarom is het leuk om jouw liefde voor techniek over te brengen op jonge mensen?
“Kinderen kunnen zelf voor hun toekomst kiezen, zoals ik dat zelf ook heb gedaan. Wat ik nu doe, vind ik heel leuk en daar wil ik jonge mensen ook enthousiast voor maken.”
Zie je meer vrouwen om je heen in de techniek?
Meisjes worden inderdaad steeds enthousiaster. Veel kinderen, vooral meisjes, denken nog erg zwart-wit over techniek, alsof je alleen maar vuile handen maakt. Als ik vertel dat er nog heel veel andere kanten aan zitten, ook voor vrouwen aantrekkelijk, worden ze steeds enthousiaster. Ik kan hen dan vanuit de eerste hand, de praktijk, positief prikkelen.”
Kende je Vrienden van Techniek al?
“Via de gastlessen kwam ik met hen in aanraking. Ook eL/Tec steunde mij daarin. Vrienden van Techniek doet heel goed werk. Graag wil ik hen bedanken voor de mogelijkheden die zij mij boden om gastlessen te geven. Voor de laatste vier gastlessen hebben ze mij een quizspel meegegeven waarmee de kinderen spelenderwijs met de mogelijkheden van techniek in aanraking komen.”
Wat wil je jonge mensen meegeven?
“Als je iets echt wilt, kun je het bereiken. Dat geldt ook voor een goede toekomst in techniek! Voor jongens én meisjes.”