24 oktober 2023 Onderwijsbeurs 2023

In de Zwolse IJsselhallen vond vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober de Onderwijsbeurs Noordoost plaats. Vrienden van Techniek (VVEI) maakte van de gelegenheid gebruik om onze sector positief in de spotlights te zetten. Honderden jongeren, die zich tijdens dit evenement oriënteerden op hun studiekeuze, bezochten deze Techniek Experience. “We kijken heel positief terug”, vertelt secretaris Tom Niens van VVEI.

Tijdens de Onderwijsbeurs presenteren zo’n 100 onderwijsinstellingen en bedrijven zich jaarlijks. Jongeren zien zo welke mogelijkheden er zijn voor hun vervolgopleiding op het mbo, hbo of wo. “Wij houden onze Techniek Experience daar al vele jaren”, legt Niens uit, die werkzaam is bij Robertpack. “We willen vanuit het bedrijfsleven, als vreemde eend in de bijt tussen de onderwijsinstellingen, laten zien wat techniek jou kan bieden. Wat voor banen zijn er in de techniek? In wat voor wereld kom je terecht? Wat zijn je perspectieven?”

Techniek zichtbaar maken

Het belangrijkste doel was, zo omschrijft Niens, dat de jeugd techniek op z’n minst gaat overwegen. “Dat ze de technische wereld als optie zien. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer er uiteindelijk ook kiezen voor techniek. Het lastige is namelijk dat veel techniek niet zichtbaar is. Het is vaak weggestopt. Jongeren komen niet direct in aanraking met techniek en denken daardoor misschien ook eerder dat een technische baan lastig is. Wij willen techniek dus zichtbaar en tastbaar maken.”

6 doe-activiteiten

Dat deden de Vrienden van Techniek tijdens de Onderwijsbeurs met 6 doe-activiteiten. Zo liet Isala zien wat voor techniek er schuil gaat achter de apparaten waar zij metingen mee doet, konden jongeren met een VR-bril door een technische 3D-omgeving lopen en zagen zij hoe een sluisdeur geëngineerd werd. Verder konden bezoekers diverse elektrische schakelingen maken, een kleine robot besturen en zien hoe je met een warmtebeeldcamera warmte meet.

“We hadden een open stand, om de drempel zo laag mogelijk te maken voor bezoekers”, vertelt Niens. “Zo konden jongeren techniek echt zelf ervaren, in plaats van alleen een theoretisch verhaal aan te hoeven horen. De reacties van bezoekers waren dan ook heel positief. De echt geïnteresseerden kregen van ons een leuke goodiebag mee. Daarvan hebben we er zo’n 400 weggegeven. Via de goodiebag nodigen we hen uit om een kijkje achter de schermen van de Vrienden van Techniek te komen nemen.”

Deelnemers aan Techniek Experience

Bedrijven die meewerkten aan de Techniek Experience waren Morrenhof-Jansen, Isala, Bepacom, Van der Sluis Technische Bedrijven, SPIE, Robertpack, Hanzestrohm, Deltion College, Installatiewerk, Breman, WijTechniek en Altrex.

Fotogallerij

Actueel Waar werken we momenteel aan?

Door de krachten van regionale bedrijven uit de technische sector en scholen uit het primair-, voortgezet- en technisch beroepsonderwijs te bundelen, is er al veel werk uit onze handen gekomen. Hier lees je waar we momenteel aan werken.

Vrienden van Techniek

Techniekpact Zwolle lanceert interactieve Techniekkaart

Lees meer »
Vrienden van Techniek

TECHNIEKPACT ZWOLLE ZORGT VOOR VERBINDING, MAAR VOORTBESTAAN OP DE TOCHT

Lees meer »
Samen gaan we het maken!