Onze historie Hoe lang bestaan we al?

Onze passie voor techniek bestaat al meer dan twintig jaar. Een periode waarin we ons ontwikkelden van organisatie ter ondersteuning van het elektrotechnisch vakonderwijs in Zwolle tot een stichting die de gehele technische branche bedient.

Over Vrienden van Techniek - Historie

De oprichting Een STOEV begin

In 1995 schenkt brancheorganisatie UNETO aan 180 technische scholen in Nederland een zogenaamd installatiebordes. Hiermee kunnen die scholen met betere en modernere gereedschappen en materialen gaan werken. Om alle scholen in het Lagere Beroeps Onderwijs in en rond Zwolle deze kans ook te bieden, ziet de stichting STOEV (Stichting ter Ondersteuning van het Elektrotechnisch Vakonderwijs) op 24 mei 1995 het levenslicht.

Over Vrienden van Techniek - Historie - De oprichting

De initiatiefnemers Bedrijfsleven en onderwijs

Aan de basis van de stichting STOEV staan Ben Roseboom (Koldijk), Aart Nooter (Nooter), Peter de Wit (Unica), Jan Tijs (toen nog Thomas à Kempis SG nu Van de Capellen SG) en Jouk Huisman (Greijdanus SG). Zij bezorgen alle LBO-scholen in de Zwolse regio een eigen installatiebordes. Daar voegt STOEV nog drie extra dimensies aan toe. Ze betrekken het Zwolse bedrijfsleven bij de praktijkexamens en bij het aanbod van stageplaatsen en zorgen ervoor dat op elke school de beste praktijk-leerling een cadeau krijgt.

Over Vrienden van Techniek - Historie - De initiatiefnemers

De naamsverandering Vrienden van Elektro

Rond de eeuwwisseling gaat het LBO op in het VMBO en worden MBO-opleidingen opgenomen in ROC’s. Veel vergelijkbare initiatieven als de stichting STOEV verenigen zich daarop in regionale groepen onder de naam Vrienden van Elektro. Ook STOEV ziet de noodzaak om zich aan alle veranderingen aan te passen en gaat verder onder de naam Vrienden van Elektro.

Over Vrienden van Techniek - Historie - De naamsverandering

Een nieuwe start Vrienden van Techniek

Een nieuw logo, een nieuwe missie en visie en een nieuwe organisatie. Op 11 november 2008 maken de Vrienden van Elektro een nieuwe start. Omdat techniek breder is dan de elektrabranche gaat de stichting verder als Vrienden van Techniek. Zo is het initiatief ook herkenbaar voor niet elektrabedrijven. Het technische bedrijfsleven krijgt een grotere en structurelere rol en naast het VMBO en MBO worden ook het primair onderwijs en hoger beroepsonderwijs bij de stichting betrokken.

Over Vrienden van Techniek - Historie - Een nieuwe start
Wij waarborgen de kwaliteit van technisch onderwijs!
Samen gaan we het maken!